Recept: Folhado de Alheira e Espinafres

Portugezen zijn dol op worst! Ze hebben allerlei soorten die samen “enchidos” genoemd worden. In het recept van vandaag gaan we aan de slag met één van die worsten, de alheira. We maken daarmee een soort hartige taart gerecht uit de oven. Het heet een folhado de alheira e espinafres, oftewel gevuld bladerdeeg met alheira en spinazie.

Alheira wordt meestal gemaakt met gevogelte, maar (oorspronkelijk) in ieder geval niet met varkensvlees. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten, hoewel er heel af en toe ook exemplaren zonder knoflook zijn. Je kan de worst koud eten, grillen of roosteren en natuurlijk gebruiken in gerechten. De smaak gaat goed samen met verschillende groenten.

De worst werd uitgevonden door de Portugese Joden. Deze hadden in 1497 de keus tussen het land uitgezet worden of zich bekeren tot het christendom. Degenen die zich bekeerden behielden stiekem hun overtuigingen en vermeden het eten van varkensvlees. Om geen risico te lopen te worden opgemerkt door geen worsten, traditioneel gemaakt van varkensvlees, te hebben hangen in hun fumeiros (rokerijen) maakten ze hun worsten met een ander soort vlees, zoals gevogelte en wild, gemengd met brood voor textuur. Dit recept werd later verspreid onder de christenen.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg
1 alheira
1 ui
teentje knoflook
olijfolie
zout & peper
150 gram verse spinazie
1 eidooier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 graden.

Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook glazig. Haal ondertussen het vel van de alheira en trek de vulling uit elkaar met een vork. Voeg dit vervolgens toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en laat een paar minuten doorkoken/bakken. Draai het vuur uit en laat rustig wat afkoelen.

Rol het bladerdeeg uit op het aanrecht tot je een rechthoekig stuk hebt. Leg hier een laag van de verse spinazie op, maar laat de randen vrij. Strooi er een klein beetje zout overheen. Zodra je alheira mengsel is afgekoeld schep je het bovenop de spinazie. Zorg er voor dat je nog voldoende ruimte overhoudt om het bladerdeeg te sluiten. Leg de rest van de spinazie erboven op en sluit je bladerdeeg rol. Check goed dat er geen kiertjes of gaatjes zijn waar de vulling uit kan lopen. Duw vooral de randjes goed aan of vouw dubbel voor de zekerheid.

Ben je goed met bladerdeeg, leef je dan uit op het ontwerp en de vorm! Maak er bijvoorbeeld bloemetjes op zoals op de foto. Bestrijk het geheel met een los geklopte eidooier en zet het op 185 graden in de oven. Het is klaar wanneer het knapperig en goudbruin is.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.