Broa de Avintes is een donkerbruin, zeer compact brood met een uitgesproken, intense, zoetzure smaak, gemaakt met maïs- en roggemeel (en soms honing). Het is een van de meest traditionele broodsoorten in Portugal en wordt veel gegeten in het noorden van het land. Na het bakken wordt het met bloem bestoven. Het heeft meestal de vorm van een ‘klokkentoren’ en heeft een lekkere stevige korst.
De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van die broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. Deze Broa de Avintes is daar een variant op.
Tegenwoordig wordt broa de Avintes ook buiten de parochie geproduceerd, met industrieel geproduceerde ingrediënten. De oude molens van Avintes hebben door de jaren heen hun economische relevantie verloren, maar in het belang van traditie hebben de inwoners van Avintes hun ambachtelijke productie behouden. Dit brood kan ook gefrituurd geserveerd worden, en wordt dan bij voorkeur met presunto (rauwe ham) of bij een bord caldo verde gegeten.
Pão frito: plakken stevig Portugees brood goudbruin en knapperig gefrituurd in olijf- of zonnebloemolie.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!

















