Recept: Broa de Avintes

Broa de Avintes is een donkerbruin, zeer compact brood met een uitgesproken, intense, zoetzure smaak, gemaakt met maïs- en roggemeel (en soms honing). Het is een van de meest traditionele broodsoorten in Portugal en wordt veel gegeten in het noorden van het land. Na het bakken wordt het met bloem bestoven. Het heeft meestal de vorm van een ‘klokkentoren’ en heeft een lekkere stevige korst.

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van die broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. Deze Broa de Avintes is daar een variant op.

Tegenwoordig wordt broa de Avintes ook buiten de parochie geproduceerd, met industrieel geproduceerde ingrediënten. De oude molens van Avintes hebben door de jaren heen hun economische relevantie verloren, maar in het belang van traditie hebben de inwoners van Avintes hun ambachtelijke productie behouden. Dit brood kan ook gefrituurd geserveerd worden, en wordt dan bij voorkeur met presunto (rauwe ham) of bij een bord caldo verde gegeten. 

Pão frito: plakken stevig Portugees brood goudbruin en knapperig gefrituurd in olijf- of zonnebloemolie.

Broa de Avintes

Broa de Avintes

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen

Goed voor twee broden met een beschaafd formaat. Maak je meerdere broden, houd dan rond de 700 gram deeg per brood aan.

Categorie: » BroodKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

broden
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 
Rusten

1

uur 
Totale tijd

2

uur 

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 400 volkoren roggemeel

  • 200 wit maismeel

  • 200 geel maismeel

  • 10 moutmeel

  • 550 ml warm water

  • 10 gram verse bakkersgist

  • 1 snufje zout

Bereiding

  • Los de gist op in het warme water (+/- 45°C graden).
  • Pak een grote (beslag)kom en doe hier alle bloemsoorten in. Voeg het snufje zout toe en meng alles goed door elkaar.

    Broa de Avintes
  • Zodra de gist in het water begint te werken gaat het water bij de bloem. Kneed nu (flink) tot een samenhangend deeg. Je gaat voor een stevig, licht korrelig resultaat. Verwacht dus geen glad en elastisch deeg. Het deeg deed mij sterk denken aan klei, zowel qua substantie als kleur.

    Broa de Avintes
  • Laat het deeg nu ongeveer een half uur rusten, zodat de gist de kans krijgt zijn werk te doen.
  • Verwarm de oven voor op 260 °C graden (de mijne gaat maar tot 250°C graden).
  • Verdeel het deeg vervolgens in tweeën. Bestuif je aanrecht of ander werkblad met roggemeel en rol het deeg uit. Kneed het vervolgens nogmaals goed door. Vorm met je handen de broden. De traditionele vorm is licht vierkant/rechthoekig van onderen met een bolle bovenkant. Laat nu wederom een half uur rusten.

    Broa de Avintes
  • Ze worden normaalgesproken in grote hoeveelheden, op bladeren van de couve galega, tegen elkaar aan gebakken. Couve galega (Gallicische kool) wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, maar het is toch net even wat anders. Uiteraard is deze Portugese koolsoort in Nederland niet te krijgen, dus bakte ik het brood gewoon op een vel bakpapier. Bakpapier heeft wel moeite met de hoge temperatuur dus je kunt er ook voor kiezen dit niet te gebruiken en de onderkant van de broden met wat bloem te bestuiven.

    Broa de Avintes
  • Bak je ze zoals ik los van elkaar dan gaan ze op 260°C graden in de oven en zijn ze in een klein uur gaar. Check na 45 minuten of hij al klaar is. Bak je er meerdere iets grotere tegelijk op de traditionele manier (tegen elkaar) dan kan het zo meer dan 2 uur duren voor ze gaar zijn.
  • Haal de broas de avintes zodra ze gaar en mooi goudbruin zijn uit de oven.
  • Het is belangrijk het brood aan het einde van het bakproces het vocht te laten behouden. Bestuif ze met wat tarwebloem en laat de broden na het bakken afgedekt onder een theedoek afkoelen.

    Broa de Avintes
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Ik heb mijn moutmeel in Nederland bij een molen gekocht.
  • Het is geen ingewikkeld recept, maar je moet wel even de handen uit de mouwen steken wat betreft het kneden.
  • Elk jaar, in de laatste week van augustus, viert de stad Avintes het Festa da Broa. Er is zelfs een broederschap opgericht om het product te verdedigen, dat momenteel bezig is met het verkrijgen van officiële certificering en internationalisering.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!