Recept: Caldo Verde

Voor wie eens wat anders wil… Portugese boerenkool soep, leuk idee voor de wat koudere wintermaanden waarin we nu zitten. Het is in Portugal misschien wel het populairst van alle soepen. Mede daarom waarschijnlijk ook uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de gastronomie. Oorspronkelijk uit het noorden des lands, tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Portugese keuken!

Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Minho, is de Caldo Verde door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Koolsoep klinkt nou niet echt bijzonder appetijtelijk, maar je zult merken dat het absoluut beter smaakt dan het klinkt! Het volgende recept voor een basis uitvoering van de Caldo Verde is zeer eenvoudig te maken. Centraal staat de kool die de Portugezen couve galega noemen. Dit wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, maar het is toch net even wat anders. Maar bij gebrek aan de couve galega is boerenkool heel geschikt om te gebruiken. Ook kun je de Cavalo Nero er prima voor gebruiken. Leuk om eens te serveren in plaats van de standaard stamppot boerenkool!

Caldo Verde

Ingrediënten

700 gram aardappels
400 gram boerenkool
1 bouillonblokje groente
1 grote ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 chouriço (bij voorkeur een Portugese)
snufje zout
snufje peper

Bereiding

Zet ongeveer 1,5 liter water op het vuur. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes en snij de boerenkool zo fijn mogelijk (bij voorkeur in sliertjes). Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook totdat de ui glazig is. Voeg de aardappelen aan het kokende water toe samen met een flinke scheut olijfolie, het bouillonblokje en de chouriço in zijn geheel. Zodra de aardappelen gaar zijn haal je de chouriço uit de pan. Leg de chouriço opzij om een beetje af te koelen.

Voeg de ui en knoflook en peper naar smaak toe aan je pan en pureer het geheel, zodat er geen stukjes aardappel meer in zitten en een egale massa ontstaat. Wat ik ook nog wel eens wil doen is een halve chouriço mee pureren met de aardappels. Voeg de zeer fijngesneden boerenkool toe en laat het geheel nog zo´n tien minuten koken. Snijd de chouriço in de tussentijd in plakjes en voeg toe als de soep klaar is. Bij het opdienen nog afmaken met een scheutje olijfolie.

Bom apetite!

De foto hieronder geeft duidelijk aan hoe dol de Portugezen zijn op deze soep, dacht ik zo!
Caldo Verde

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.