Voor wie eens wat anders wil… Portugese boerenkool soep, leuk idee voor de wat koudere wintermaanden waarin we nu zitten. Het is in Portugal misschien wel het populairst van alle soepen. Mede daarom waarschijnlijk ook uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de gastronomie. Oorspronkelijk uit het noorden des lands, tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Portugese keuken!
Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Minho, is de Caldo Verde door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Koolsoep klinkt nou niet echt bijzonder appetijtelijk, maar je zult merken dat het absoluut beter smaakt dan het klinkt! Het volgende recept voor een basis uitvoering van de Caldo Verde is zeer eenvoudig te maken. Centraal staat de kool die de Portugezen couve galega noemen. Dit wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, maar het is toch net even wat anders. Maar bij gebrek aan de couve galega is boerenkool heel geschikt om te gebruiken. Ook kun je de Cavalo Nero er prima voor gebruiken. Leuk om eens te serveren in plaats van de standaard stamppot boerenkool!
Ingrediënten
700 gram aardappels
400 gram boerenkool
1 bouillonblokje groente
1 grote ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 chouriço (bij voorkeur een Portugese)
snufje zout
snufje peper
Bereiding
Zet ongeveer 1,5 liter water op het vuur. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes en snij de boerenkool zo fijn mogelijk (bij voorkeur in sliertjes). Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook totdat de ui glazig is. Voeg de aardappelen aan het kokende water toe samen met een flinke scheut olijfolie, het bouillonblokje en de chouriço in zijn geheel. Zodra de aardappelen gaar zijn haal je de chouriço uit de pan. Leg de chouriço opzij om een beetje af te koelen.
Voeg de ui en knoflook en peper naar smaak toe aan je pan en pureer het geheel, zodat er geen stukjes aardappel meer in zitten en een egale massa ontstaat. Wat ik ook nog wel eens wil doen is een halve chouriço mee pureren met de aardappels. Voeg de zeer fijngesneden boerenkool toe en laat het geheel nog zo´n tien minuten koken. Snijd de chouriço in de tussentijd in plakjes en voeg toe als de soep klaar is. Bij het opdienen nog afmaken met een scheutje olijfolie.
Bom apetite!
De foto hieronder geeft duidelijk aan hoe dol de Portugezen zijn op deze soep, dacht ik zo!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Het ziet heel goed uit! Ik vind de chorizo iets optioneel want de smaak van de Caldo Verde gaat meer om de gemengde smaak tussen de aardappelen en de kool. Boerenkool of welke kool je gebruikt maakt niet zoveel uit. Goed te zien da veel mensen dit soep heel lekker vinden. Het is ook heel gezonde.
Zaadjes overal te koop, zelfs op Bol.Com.
Ik gebruik dit recept graag, want het is veel beter dan de andere op het net.
Als kool gebruik ik de Italiaanse cavolo nero welke er toch wel op lijkt en beter is dan onze eigen boerenkool. Couve gelega kan ik hier niet krijgen en ik gebruik Spaanse chorizo en zo krijg ik toch een heerlijke soep.
De nerven moet je meekoken denk ik; die zijn ook rauw heel lekker. Dat ontdekte ik toen ik het zelf ging telen uit zaad en dit las bij de beschrijving. https://denieuwetuin.be/home/521-tronchuda.html
Vanavond proberen we het uit. Ik was nu op zoek naar het recept.
ik heb 2 jaar terug ook de zaadjes meegenomen vanuit een zaadhandel in Lissabon.Meteen gezaaid. Het duurde wel vrij lang eer de kolen echt groot genoeg waren, ongeveer 7 maanden.Ik had ze niet in de volle grond in de tuin,maar in een paar grote bloembakken .vorig jaar ontdekte ik een winkel hier in Rotterdam ,die de originele portugese kool schoongemaakt en ingevroren verkoopt,maar regelmatig ook vers.Omdat er hele dikke nerven aan de kool zitten,valt er veel afval af.De ingevroren versie is dus in dit geval handiger ,plus je kan er een paar extra in de vriezer doen voor een volgend keer.De naam van de winkel is Euro Africa , adres Nieuwe Binnenweg 311A , 3021GH- Rotterdam. Ze hebben er ook enkele soorten portugeze kaasjes en choriço .
Klopt het dat je de recepten niet meer kan uitprinten? Dat is wel heel jammer want vind koken met tablet/telefoon niet zo fijn 🙁
Oh, ik zou het niet weten… Dat doe ik natuurlijk nooit!
Maar ik het het een en ander aangepast en volgens mij moet het weer lukken! Onder het artikel zit nu een icoontje voor afdrukken.
Heerlijk!
Van een portugese buurman zaadjes van deze heerlijke kool gekregen.
Alleen het juiste recept miste nog.
Dank!!