Recept: Broa de Milho com Chouriço

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), een stevig en lekker maisbrood met een geheel eigen smaak en textuur. Eerder gaf ik al eens het recept voor dit typisch Portugese brood, vandaag maken we het met een smakelijke twist! Namelijk Broa de Milho com Chouriço, oftewel maisbrood met chouriço.

Mais werd in Portugal en Spanje geïntroduceerd door walvisvaarders en vissers die vanuit de Nieuwe Wereld deze kant op kwamen. Mais was goedkoop en dit maisbrood begon dan ook ooit als een vast onderdeel van de maaltijd in de armere regio’s van Portugal. Bij ons is wit maismeel te krijgen bij de AH (Pan, wit maismeel) en ook de toko heeft het normaalgesproken standaard op voorraad.

Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:

Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.

Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.

Goed voor twee normale of vier iets kleinere broden.

Ingrediënten

600 gram wit maïsmeel
400 gram tarwemeel
200 gram chouriço
500 ml kokend water
200 ml lauwwarm water
10 gram bakkersgist
2 theelepels zeezout

Bereiding

Snijd om te beginnen de chouriço in kleine blokjes en bak ze vervolgens (eventueel in een beetje olijfolie) goudbruin. Laat goed uitlekken op een stuk keukenpapier. Bewaar voor later.

Doe het maismeel in een ruime beslagkom en voeg het kokende water er voorzichtig aan toe. Meng alles nu goed tot al het water volledig is opgenomen. Verdeel een beetje over de kom, tot het voldoende afgekoeld is.

Los intussen de bakkersgist op in 100 ml lauwwarm water. En voeg het zout toe aan de andere helft van het lauwwarme water, roer dit even door tot het zout is opgelost.

Zodra je gist begint te werken en je maismeelmengsel voldoende is afgekoeld voeg je het gistwater toe aan het maïsmeeldeeg. Vervolgens gaat ook het tarwemeel er beetje bij beetje bij. Kneed alles goed door. Voeg dan het zoute water en de blokjes chouriço ​​​​toe en blijf kneden tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een egaal deeg hebt.

Maak een bal van het deeg en bestrooi lichtjes met bloem. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 220°C graden.

Bestrooi een bakplaat met wat maismeel. Doe de helft van het deeg in een kom en bestrooi met maismeel. Schud nu de kom heen en weer tot je deeg een bal vormt. Leg de bal deeg op de bakplaat en druk hem iets plat. Herhaal het proces met de andere helft van het deeg. Je kunt er ook voor kiezen iets kleinere broden te maken. Verdeel het deeg dan in vieren en volg dezelfde stappen.

Bak de broden op 220°C graden in een minuut of 50 goudbruin en gaar. Maak je iets kleinere broden, verkort dan ook de baktijd iets. Om te controleren of het brood gaar is kun je even op de bodem tikken. Hoor je een hol geluid, dan zijn ze klaar.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.