Deze rolo de bacalhau com broa is een makkelijk te bereiden gerecht, waarbij de ingrediënten perfect samengaan. Daarnaast zou hij zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar het kan ook prima op een normale doordeweekse dag.
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Goed voor ongeveer 4 personen.
Ingrediënten
300 gram bacalhau (schoongemaakt)
500 ml bechamel saus
1/4 broa de milho
potje geroosterde rode paprika
3 tenen knoflook
een goede handvol zwarte olijven
verse koriander
olijfolie
zout & peper
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Kook je moten bacalhau tot ze net gaar zijn en schep ze vervolgens voorzichtig uit het water. Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt. Verkruimel de broa, snijd de paprika en olijven in stukjes, pers de tenen knoflook en snijd (ongeveer) een half bosje koriander fijn.
Meng in een kom de snippers bacalhau met het verkruimelde brood, de paprika, olijven, knoflook en koriander. Proef even en breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en een scheutje goede olijfolie. Vervolgens giet je er bechamelsaus bij tot je een romige (soort van kneedbare, niet te dunne) pasta hebt.
Vet de bodem van een ovenschaal rijkelijk in met olijfolie. Schep je bacalhaumengsel op een hoopje in de schaal en vorm het met schone handen tot een soort rol/boomstam. Bak hem op 180 graden in ongeveer een kwartiertje goudbruin en gaar. Serveer met een lekkere salade.
Bom apetite!
- Hier kun je online bacalhau bestellen.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.