Recept: Bacalhau com Broa e Farinheira

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. De broa en farinheira combineren perfect met de bacalhau en zorgen voor een lekker knapperig korstje!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Goed voor 4-6 personen.

Ingrediënten

4 schoongemaakte moten bacalhau
400 gram spruitjes
2 grote uien
100 gram boter
1 farinheira
1/4 broa (zonder korst)
6 teentjes knoflook
6 – 7 eetlepels olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een pan water, met een visbouillonblokje, op en breng aan de kook. Leg hier voorzichtige de bacalhau en de spruitjes in en kook gedurende 10 minuten. Zet vast een bord klaar en schep hier de gekookte vis op. Laat rustig afkoelen. Schep ook de spruitjes uit het water. Zodra de bacalhau voldoende is afgekoeld kun je de huid en graten verwijderen. Breek de vis in grove stukken (flakes).

Pel en snijd de uien in ringen. Zet een pan op met hierin ongeveer 4 eetlepels olijfolie. Voeg de uienringen toe en twee teentjes geperste knoflook. Bak op laag vuur tot de uien glazig zijn. Zodra de uien glazig zijn gaan de bacalhau stukken bij in de pan. Schep voorzichtig om en draai het vuur uit.

Spoel de spruitjes even af en snijd in grove stukken. Zet nog een koekenpan op met ongeveer 2 eetlepels olijfolie. Bak hierin de spruitjes zo’n vijf a tien minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Pak een ovenschaal en besprenkel de bodem met wat olijfolie. Schep vervolgens de spruitjes in de schaal en verspreid over de bodem. Hier gaat het bacalhau mengsel bovenop, verspreid ook dit weer zodat er overal wat ligt.

Haal het vel van de farinheira. Veeg een van de koekenpannen schoon en doe hier een eetlepel olijfolie in. Breek de farinheira in stukjes en voeg toe, samen met vier teentjes geperste knoflook. Bak dit rustig, terwijl je de farinheira met een houten lepel nog wat verder uit elkaar drukt. Doe je broa (zonder kostjes) in de keukenmachine en maal fijn. Schep het vervolgens door het mengsel in de pan. Bak nog nog vijf minuten verder.

Bedek de bacalhau in de ovenschaal met een laag van het farinheira/broa mengsel en zet ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden. Lekker met bijvoorbeeld batatas a murro.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.