De inspirerende constructies van João Mouro

Een wandeling door de Bairro Alto in Lissabon staat altijd garant voor verrassende indrukken, ervaringen en beelden. In deze artistieke wijk is het nooit saai, als je maar goed je ogen en oren open houdt. Eén van mijn favoriete galerieën hier is die van de kunstenaar João Mouro. Deze man maakt de meest geweldige constructies van oude materialen. En het leuke is: je kunt zelf deelnemen aan de kunst.

João Mouro is een jonge kunstenaar (1985) uit de Algarve. Na zijn studie, in Lissabon, is hij in de hoofdstad gebleven, waar hij in het hart van de Bairro Alto woont en werkt. Zijn atelier, in de levendige Rua do Diário de Notícias, is tevens zijn galerie. Hij maakt hier constructies van weggegooide materialen, waarbij architectuur, ontwerp en kunst samensmelten. In veel gevallen zijn de constructies nog altijd bruikbaar, bijvoorbeeld als kast en stoel.

Heel speciaal zijn de schommelstoelen, die zijn samengesteld uit de meest uiteenlopende en verrassende voorwerpen. Als je de galerie bezoekt mag je zelf schommelen in één van de stoelen, die naarmate je harder schommelt meer verrassingen onthult. Ik kan nu een bizar filmpje van mezelf in de stoel laten zien, waarbij ik bij iedere schommelbeweging gelukkiger kijk, maar eigenlijk moet je het zelf gaan ontdekken. Dat is het allerleukst.

João Mouro heeft regelmatig exposities, maar vooralsnog helaas hoofdzakelijk in Portugal en Spanje (kan iemand die man naar Nederland halen?!). Wil je meer van zijn werk zien, kijk dan op de website. Hier vind je ook een lijst van zijn exposities. En vergeet dus niet zijn galerie te bezoeken als je in Lissabon bent!