Rota do Petisco: de smaken van de Algarve

Iedereen kent de Spaanse tapas, maar ken je ook de Portugese petiscos?! Dit zijn heerlijke kleine gerechtjes, die vaak gemaakt worden met lokale ingrediënten. In de Algarve organiseren ze hier de laatste jaren een leuk evenement omheen, dat je de komende maand kunt bezoeken. Op maar liefst 170 locaties in zeven plaatsen kun je allerlei heerlijke hapjes proeven tijdens de zogenaamde Rota do Petisco. Een uitstekende manier om de keuken van Portugal beter te leren kennen!

Net als ons gek op lekkere hapjes? De petiscos van de Algarve wachten op je tijdens de Rota do Petisco in Portimão en omgeving. Van 4 september tot 11 oktober openen 170 locaties hun deuren om je te laten proeven van allerlei lekkers. In deze vijfde editie van het gastronomische evenement, reikt de “snack route” nog verder dan voorgaande jaren: met Portimão, Praia da Rocha, Alvor, Mexilhoeira Grande, Ferragudo en Silves als vaste deelnemers, is Monchique de nieuwe aanwinst van dit jaar. Hier vind je nog eens elf locaties die deelnemen.

Er zijn zo’n tweehonderd zuidelijke smaken om van te genieten, waarbij diversiteit en kwaliteit een prominente plaats innemen. Of je nu houdt van hartige gerechtjes of je vingers aflikt bij de traditionele gebakjes/doces, het is er allemaal. Van de 170 deelnemers zijn er zelfs 24 volledig gewijd aan lokale zoetigheden. Elk gerecht heeft een vaste prijs. Zo betaal je voor de hartige petiscos (gerecht of drankje) 3 euro terwijl de regionale zoetigheden (dessert of drankje) elk 2 euro kosten.

Een aantal van onze favoriete gerechtjes op het menu van dit jaar om eens te proberen: ameijoas à Bulhão Pato (mijn all time-favoriet), bifanabochechinha de porco à Monchiquebolinhas de alheirafaceira de porco pretofeijoada de leitãosalada de polvoaçorda de mariscoassadura à moda de Monchiquelulas cheiaspérola de sapateira, lingueirão na chapa, pãezinhos de leitão en pãezinhos de sardinha (ik ben duidelijk niet zo’n zoetekauw…). En zo kan ik nog wel even doorgaan, haha!

Ook aan de kleintjes wordt gedacht, door middel van veertig menu’s, speciaal ontworpen voor kinderen tegen dezelfde prijs (Rota dos Pequeninos). Hierbij is rekening gehouden met de smaak van kinderen en ook zij kunnen kiezen uit hartige en zoete gerechtjes. Verder kun je ook nog zien hoe de petiscos gemaakt worden tijdens showcooking sessies op lokale markten. Je moet er alleen wel op tijd bij zijn, want het spektakel begint al om 09.30 uur!

05 september – Mercado de Portimão (die is natuurlijk al geweest)
19 september – Mercado de Alvor
26 september – Mercado de Ferragudo
03 oktober – Mercado de Monchique
10 oktober – Mercado de Silves

Op de website kun je per plaats de deelnemende restaurants en hun gerechten terugvinden vinden! Dit staat rechts onderin per kleur aangegeven. Het is niet de meest overzichtelijke site, maar hij is in elk geval in het Engels. Als je een plaats (kleur) aanklikt zie je welke petiscos je waar kunt eten. Klik je dan op de naam van het gerecht, dan krijg je een foto van het gerecht te zien (wel zo handig als je ook in het Engels geen idee hebt wat het is).

Bom apetite!