De Mooiste Autoroutes: de Serra da Estrela

In de serie van mooiste en leukste autoroutes neem ik je vandaag mee naar een ongelooflijk veelzijdig stukje Portugal: de Serra da Estrela. Dit gebergte en tevens natuurpark is het hoogste van het Portugese vasteland en ligt zo’n driehonderd kilometer ten noordoosten van Lissabon. Deze regio staat bekend om de verrukkelijke kaas, de skipistes, het hondenras Cão da Serra da Estrela, de wolindustrie, de oude joodse wijken en de rotsformaties waarin je allerlei gezichten kunt bespeuren. Veel te zien dus zowel op de tussenstops als gedurende de rit (wel op de weg letten, hè…).

Opmerking vooraf: vandaag geef ik je de afstanden in minuten in plaats van kilometers, want die kronkelende bergweggetjes kunnen nogal eens misleidend zijn qua tijdsduur.

Vertrekpunt Linhares

Begin de dag in Linhares, een historisch dorpje in het noorden van het natuurpark. Hier wisselen simpele, granieten huisjes zich af met statige, wit gepleisterde villa’s. Manuelijnse ramen herinneren aan vroegere, rijke tijden. Centraal staat het kasteel op de hooggelegen rots, waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt op de omgeving. Bezoek ook de Igreja Matriz, waar drie schilderijen van de bekende Portugese schilder Grão Vasco te bewonderen zijn.

De Mooiste Autoroutes: de Serra da Estrela

Linhares – Gouveia (30 minuten)

In een half uur rijd je naar het stadje Gouveia. Hier vind je kerken, pleinen en fonteinen, maar het is vooral de plaats van de musea en artistieke tuinen. Als je even een uitstapje wilt maken van de landelijke sfeer, maak dan kennis met meer dan zeventig hedendaagse Portugese schilders in het Museu Municipal de Arte Moderna Abel Manta. Toch meer op zoek naar traditionele Portugese plaatjes? Drink dan een kopje koffie in de wijk rond het Largo do Castelo.

De Mooiste Autoroutes: de Serra da Estrela

Gouveia – Sabugueiro (30 minuten)

Nu is het tijd voor het hoogste dorp van Portugal: Sabugueiro. De kans is groot dat je onderweg kuddes van schapen en geiten tegenkomt met de herder. In dit dorp drinkt de kudde nog bij de fontein en wordt soms zelfs nog brood gebakken bij de gemeenschappelijke oven. Kortom, hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Behalve dan in de hoofdstraat, waar je volop toeristische winkeltjes vindt die de heerlijkste etenswaren verkopen. Wandel vooral ook door de omliggende, niet toeristische straatjes en vergeet niet een heerlijk broodje met regionale kaas en presunto te eten!

Sabugueiro – Lagoa Comprida (15 minuten)

Neem de N339 naar het zuiden voor de volgende stop. Het Barragem de Lagoa Comprida is een bijzonder stuwmeer, gelegen tussen kale rotsen van graniet. De granieten rotsblokken zijn hier naartoe gevoerd door gletsjers en bleven achter toen het ijs smolt. De gevolgen van de gletsjers zal je vast onderweg ook zijn opgevallen door de uitgesleten valleien tussen de bergen. Als het weer mee zit (zonnig, sneeuw of vooral ook mist!) kun je hier hele mooie plaatjes schieten.

Lagoa Comprida

Lagoa Comprida – Torre (15 minuten)

Van het Lagoa Comprida gaat de weg bergop naar Torre, met 1993 meter het hoogste punt van het Portugese vasteland. De top is helemaal te bereiken met de auto en brengt je naar een rotonde met daarop een monument. In de winter valt hier sneeuw, kan het flink vriezen en komen toeristen hier om te skiën of snowboarden. In de zomer kan je vanaf hier, op heldere dagen, zelfs de oceaan zien liggen. Op de wegen rond Torre vind je winkeltjes waar de traditionele producten van de regio worden verkocht, zoals de beroemde Serra da Estrela kaas. Zorg dat je er hier één van koopt, mocht je dat nog niet in Sabugeiro hebben gedaan.

Torre

Torre – Covilhã (35 minuten)

Na kleine dorpjes en platteland is het nu tijd voor een mooie stad. Meer dan dertigduizend inwoners wonen in de universiteitsstad Covilhã, die vroeger belangrijk was vanwege de wolindustrie. Het Museu dos Lanifícios, gevestigd in een oude textielfabriek, laat je bijvoorbeeld de oude, houten spinmachines zien. Je mag zeker de Igreja de Santa Maria Maior niet missen, de kerk met de prachtige betegelde gevel. Ernaast zie je een moderne muurschildering, onderdeel van een project dat de afgelopen jaren meer street art naar Covilhã heeft gebracht. Wandel ook over de moderne brug Ponte da Ribeira da Carpinteira. Deze stad is vandaag het eindpunt, omdat het een uitstekende plek is om in te checken voor een overnachting, zodat je de volgende dag aan een nieuwe rit kunt beginnen.

De Mooiste Autoroutes: de Serra da Estrela

Mocht je van plan zijn om ook te gaan wandelen, dan komt een goede kaart wel van pas. Volgende week gaan we naar het noorden!

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.