Eurosonic Noorderslag

Deze week vind in Groningen het muziekfestival Eurosonic Noorderslag plaats. Op dit festival staat het ontdekken van nieuwe muziek centraal en ieder jaar wordt een land of gebied gekozen waar de nadruk op zal liggen. Na Portugal vorig jaar, ligt de focus dit jaar op Denemarken. Dit resulteert natuurlijk in vele optredens van artiesten en conferentie onderwerpen die te maken hebben met de muziekscene en de industrie uit Denemarken. Maar ook staan er dit jaar weer zes Portugese artiesten in de line-up. Het festival vind plaats in Groningen van 17 t/m 20 januari. Reserveer deze data dus in je agenda om Portugese bandjes te gaan kijken!

Diron Animal

Hyper-aanstekelijke ritmische dance uit de Angolese getto’s. Ze verbinden elektronische producties met traditionele muziek. De zanger (en instrumentalist) is geboren en opgegroeid in Cazenga in Angola. Tegenwoordig opereert hij vanuit Porto. Hij maakte naam als leadzanger van Throes+The Shine. Zijn muziek is een smeltkroes van Afrobeat, Kuduro, elektronica, tribal en andere stijlen en culturen.

Omiri

Diti is toch wel een van de meeste unieke muziekprojecten in Portugal. Het doel is om traditionele muziek opnieuw uit te vinden. Dit door muzikanten en geluiden van uit het hele land te gebruiken als basis voor de composities en improvisaties. Omiri remixt de muziekcultuur van deze eeuw met het ritme en de balans van traditionele dansen en muziek. Zo mengt hij rurale muziek met de taal van de urbane cultuur.

Surma

Met haar bijna kinderlijke stem en beheersing van elk instrument in haar nabijheid een fijne toevoeging aan de line-up. Ze is afkomstig uit Leiria, studeerde contrabas op een jazzacademie en leerde vervolgens vele andere instrumenten bespelen. Surma, met een dosis zalvende triphop, ambient en elektronica, fijntjes geïntegreerd met post-rock- en jazz-invloeden. Haar album uit 2017, intrigerend Antwerpen getiteld, zal je zeker meevoeren op een magische trip.

Xinobi

Xinobi bestaat uit Bruno Cardoso, een volwassen kind geobsedeerd door muziek. Hij maakt deel uit van een generatie die is opgegroeid te midden van een uitbarsting aan muziekblogs, aangewakkerd door een doe-het-zelf-ethos.
Xinobi’s tweede album “On The Quiet” met de single “Far Away Place” is een op de dansvloer gericht verhaal over de reis van een stelletje muzikanten van punkrock en skateboarden naar housemuziek. En over hoe dansmuziek een plek kan zijn waar sociaal bewustzijn gedijt.

TT Syndicate

TT Syndicate bestaat uit liefhebbers van rootsmuziek die hun naam al eerder vestigden. De band uit Porto wordt aangevoerd door zanger Pedro Serra en drummer Nuno Gomez, bekend van The Mean Devils en 49 Special. Ze worden versterkt door een gitarist en bassist. Verder leveren een tenorsaxofoon, een baritonsaxofoon en een trompettist de sleazy en groovy brass voor de combo. De muziek is een explosieve cocktail van rhythm & blues, Northern soul en een 60s beat.

Serushio

Rauwe tot melodieuze bluesrock uit Porto. Dit dynamische duo staat bekend om hun explosieve liveshows en creatieve instrumentatie. Serushio’s geluid komt voort uit traditionele blues en rock. Nadat ze zich bewezen met debuutalbum I’m Not Lost (2014), kwamen Seru en Jose Vieira in 2017 terug met opvolger Groove Lee en een reeks Europese speeldata.

Check de website voor de gehele line-up.