Het is bijna Pasen! Dan mogen we weer fijn lekkere dingetjes eten. In Nederland is de paasstol populair, een brood met krenten en spijs. De Portugese variant van onze paasstol is de Folar de Páscoa. Bij dit paasbrood spelen vooral eieren een grote rol. De Portugezen stoppen namelijk complete hard gekookte eieren met schaal en al in het brood. Hier leer je alles over de legende achter dit brood én hoe je er zelf één maakt!
De legende achter het paasbrood is zo oud dat de exacte datum van herkomst niet bekend is. Het verhaal gaat dat er in een Portugees dorpje een jonge vrouw genaamd Mariana leefde, die als enige verlangen in haar leven had om vroeg te trouwen. Er werd gebeden tot de Heilige Catarina dat ze snel een man mocht vinden. Haar gebeden werden verhoord, want al snel doken er twee jonge en aantrekkelijke kandidaten op: een rijke edelman en een arme boer. Opnieuw moest Mariana bidden tot de Heilige Catarina, maar nu om de juiste keuze te maken. Tijdens één van haar gebeden verscheen de arme boer, Amaro, bij haar huis en vroeg haar een antwoord op zijn huwelijksaanzoek. Hij eiste voor Palmzondag een antwoord. In de loop van dezelfde dag kwam ook de rijke edelman vragen om een beslissing. Mariana had geen idee wat ze moest doen…
Voor ze het wist was het Palmzondag. Een opgewonden buurman kwam haar vertellen dat haar twee aanbidders elkaar op de weg naar haar huis tegen waren gekomen en daar nu een gevecht op leven en dood aan het uitvechten waren. Ze haastte zich naar de plek van de confrontatie, onderweg Heilige Catarina om hulp vragend. Eenmaal op de plek des onheils aangekomen koos ze voor de arme boer, Amaro.
Op de vooravond van Pasen liep Mariana gekweld rond, omdat de rijke edelman had gezegd dat hij zou verschijnen op haar trouwdag om Amaro te doden. Wederom wendde ze zich tot haar favoriete Heilige, Catarina, door te bidden naar een prent van de heilige, die naar haar leek te glimlachen. De volgende dag ging ze bloemen op het altaar van de Heilige zetten. Bij thuiskomst vond ze op tafel een groot rond brood met daarin hele eieren, omgeven door dezelfde bloemen als die zij net op het altaar had gelegd. Ze rende naar het huis van Amaro, maar kwam hem ergens halverwege al tegen. Hij vertelde haar dat hij hetzelfde op zijn keukentafel had gevonden. Denkende dat het zijn nobele idee was, was ze naar zijn huis gegaan, en bleek hij hetzelfde te hebben ontvangen? Mariana was ervan overtuigd dat alles het werk van de Heilige Catarina was geweest!
Het paasbrood, oorspronkelijk folore genaamd, is door de jaren heen bekend geworden als Folar de Páscoa en staat nu symbool voor vriendschap en verzoening. Traditioneel gezien leggen op Palmzondag peetkinderen een boeket viooltjes op de stoep van hun peetouders. In ruil voor deze geste geven de peetouders het peetkind op Paaszondag een Folar. Tegenwoordig worden aan het versierde brood ook vaak extra cadeaus toegevoegd, zoals geld of kleding.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!