Recept: Galinha Tostada à Alentejana

Het eerste waar ik aan denk bij kip en Portugal is de frango piri-piri. Maar er zijn nog veel meer super smakelijke manieren om een kippetje te bereiden. Ook in de Alentejo weten ze er wel raad mee. Neem bijvoorbeeld deze Galinha Tostada à Alentejana. Een gerecht dat je in de meer traditionele restaurants in de regio veelvuldig op het menu zult zien staan. Het gaat perfect samen met de in de Alentejo eveneens graag gegeten migas!

Even voor de duidelijkheid: een frango is een mannelijke kip (haan) en een galinha is een volwassen vrouwelijke kip (hen). Beide kun je dus op de kaart tegenkomen, maar dan weet je vanaf nu waarom er  de ene keer frango staat en de andere keer galinha.

Galinha Tostada à Alentejana

Galinha Tostada à Alentejana

Recept door Saudades de Portugal
4.7 van 3 Stemmen

Goed voor 2-3 personen, afhankelijk van wat je erbij serveert.

Categorie: – KipKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

1

uur 

40

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • stap 1
  • 1 hele scharrelkip (ong. 1,5 kilo)

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 bouillonblokjes (kip of groente)

  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels

  • stap 2
  • olijfolie

  • 5 á 6 dikke tenen knoflook

  • 1 volle theelepel grot zeezout

  • 1 bosje verse peterselie

  • witte wijnazijn

Bereiding

  • Stap 1
  • Begin met het koken van je kip. Zet een ruime soeppan op met hierin een grote ui, 3 tenen knoflook, twee laurierblaadjes, 3 bouillonblokjes kip, wat zwarte peperkorrels (of versgemalen zwarte peper) en een flinke snuf zout. Leg de kip er bovenop en vul de pan met koud water tot de kip volledig onderstaat. Breng aan de kook en kook, met het deksel op de pan, gaar in ongeveer anderhalf uur.

    Galinha Tostada à Alentejana
  • Haal dan de kip voorzichtig uit de bouillon en leg op een grote schaal om wat af te koelen. Giet de bouillon door een zeef en gebruikt als basis voor een ander gerecht!
  • Maak zodra de kip voldoende is afgekoeld schoon. Het vel en de boten kunnen nu weg.
  • Stap 2
  • Pers de tenen knoflook uit en meng met het zeezout en de fijngesneden peterselie.

    Galinha Tostada à Alentejana
  • Meng dit vervolgens goed met/door de stukken kip en zet afgedekt een uurtje weg om de smaken in te laten trekken.

    Galinha Tostada à Alentejana
  • Zet een hapjespan op het vuur met hierin een flinke bodem olijfolie. Verwarm en voeg de kip toe aan de pan. Bak de kip nu, met het deksel op de pan, op middelhoog vuur goudbruin. Schep af en toe om.

    Galinha Tostada à Alentejana
  • Zodra de kip een mooi kleurtje heeft blus je alles af met een scheut witte wijnazijn. Roer goed door en laat dit vervolgens op laag vuur verdampen en je Galinha Tostada à Alentejana is klaar.
  • Serveer direct, met partjes citroen voor de liefhebber. Geheel in Alentejo-stijl serveer je het met zowel zelfgemaakte frietjes als migas (coentros of tomate).

    Galinha Tostada à Alentejana
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In plaats van de laurierblaadjes kun je ook een bosje verse peterselie toevoegen aan de pan.
  • Voor extra smaak kun je ook eens een chouriço meekoken met de kip.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!