Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht! Vandaag een vegetarische variant die geheel om de tomaat draait.
Migas zijn een soort brood-pap, met een voor ons Nederlanders soms wat vreemde substantie.
Ingrediënten
1 Portugees brood
5 rijpe tomaten
1 ui
3 teentjes knoflook
2 eidooiers
1 laurierblaadje
1 bosje verse peterselie of koriander
olijfolie
tomatenpuree
zout & peper
Bereiding
Zet een pan op het vuur. Hierin gaan we allereerst een zogeheten refogado maken. Dit is de basis voor veel Portugese gerechten en heel makkelijk te maken. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en voeg hier de fijngesneden ui, je geperste knoflook en het laurierblaadje aan toe. Laat dit rustig een beetje glazig bakken.
Ontdoe in de tussentijd de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal ook de zaadjes eruit en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze vervolgens samen met een theelepel tomatenpuree toe aan de pan en roer even goed door. Laat alles op laag vuur rustig pruttelen, totdat de tomaat geheel zacht is geworden.
Snijd je (oude) brood in dobbelsteentjes en leg die in een diep bord met een flinke bodem handwarm water om te weken/zacht te worden. Ze hoeven niet ruim te zwemmen maar er moet wel genoeg water in om alle stukjes brood goed te doordrenken.
Giet het brood af en laat goed uitlekken. Schep het vervolgens bij de refogado in de pan en roer alles goed door elkaar. Proef even en breng op smaak met zout & peper. Laat rustig even doorgaren tot het een wat vastere consistentie krijgt. Vis je laurierblaadje er dan uit en haal de migas van het vuur en voeg al roerend de twee losgeklopte eidooiers toe. Snijd je bosje verse kruiden fijn en voeg naar smaak toe. Roer wederom goed door en serveer warm.
Bom apetite!
Variatietip: Je kunt de migas ook met twee opscheplepels tot grote quenelles vormen en in een ovenschaal leggen. Zet ze vervolgens op 180 graden in de (voorverwarmde) oven tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben.
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Printen is al gelukt!
😊
Lijkt mij heerlijk. Ga ik vanavond maken voor bij de varkenswangetjes. Hoe kan ik het recept printen?
Onder het artikel staat een rijtje (social media) icoontjes. De meest rechtse is om te printen!
Nou, ik weet wat ik vanavond ga eten! Migas bij de gegrilde knoflookkip uit de oven. Lijkt me een uitstekende combi.
Lijkt me inderdaad heerlijk!