Canja de Galinha

Kippensoep, wie is er niet groot mee geworden? Ook de Portugezen zijn er dol op. En iedere Portugese mama heeft zo haar eigen gouden recept. Daardoor steekt het allemaal nogal nauw…  Hoewel er niks mis is met de kippensoep van schoonmama, wil ik ook wel eens wat anders. Dus we wisselen af. Hier mijn huis recept voor Portugese kippensoep. Gelukkig wordt deze versie net zo lekker bevonden. Comfort food op zijn best!

Ingrediënten

Hele kip
1 zak soepgroente (prei, ui, wortel, selderij, etc)
2 grote uien
3 teentje knoflook (geperst)
1 citroen (zowel schil als sap)
bosje peterselie
bosje munt
Rode peper korrels
2 bouillonblokjes kip
kopje orzo
zout en peper naar smaak
evt een scheutje sherry
evt pakje kippensoep zonder vermicelli (Knorr/Honig)

Bereiding

Begin met het trekken van je bouillon. Doe dit zoals je het zelf het lekkerste vindt qua groentes. Het ligt er hier eigenlijk een beetje aan wat ik in huis heb en wat niet. Een zak soepgroentes werkt ook prima, vandaar dat ik die voor het gemak even gebruik in dit recept. Vul een grote pan met je kip, de groentes, een ui in grove stukken, je peterselie, citroenschillen, knoflook, munt, bouillonblokjes en rode peper korrels en vul deze verder met water. Breng dit alles op laag/middelhoog vuur rustig aan te kook en laat het zeker 45 tot 60 minuten pruttelen. Fruit ondertussen in een koekenpan je tweede, fijngesneden ui, totdat deze glazig is.

Haal voorzichtig je (hete) kip uit de pan en leg deze op een bord. Giet de inhoud van je pan door een zeef en gooi de groentes weg. Wil je zoveel mogelijk vettigheid kwijt, giet de bouillon dan daarna nog door een koffiefilter! Vang het vocht op in een pan, dit wordt de basis van je soep. Breng dit weer aan de kook en laat het nog een minuut of 30 rustig doorkoken totdat het iets gereduceerd is. Voeg dan je orzo toe, hoeveelheid is een beetje afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het is en blijft een soep, dus niet teveel. Maar ook niet te weinig, je wilt wel meer dan 5 zielige orzo’tjes op je bord… Kook rustig verder totdat de orzo bijna gaar is.

Vanaf hier gaat het sowieso iets anders dan bij mijn schoonmoeder… Zij snijdt de kip in stukken (met vel en al) en die gaan zo terug de pan in. Ik houd niet van lellen in mijn soep en daarnaast eet het niet makkelijk met zo’n stuk kip op je soepbord (met bot). Dus… zodra de kip iets afgekoeld is en je hem vast kunt houden haal je het vel eraf. Dan haal je al het vlees van de kip en dat gaat terug de pan in. Botten, vellen en andere overblijfselen kunnen weg. Voeg nu ook het sap van je citroen, je gefruite ui, nog wat fijngesneden munt (ook weer afhankelijk van smaak), zout (indien nodig) en een snufje zwarte peper toe. Even goed door roeren, paar minuutjes laten staan en je soep is klaar!

Serveer met een gehalveerde of plakjes citroen (voor de liefhebber van meer citroensmaak) en lekker stevig brood.

Bom apetite!