Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Vandaag gebruiken we dan ook kip (en worst) in plaats van klipvis als hoofdingrediënt en voegen we er wat groente aan toe. Je maakt dit recept in een handomdraai en hebt er niet heel veel ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Prima zelf te maken in jouw Nederlandse keuken dus!
Goed voor 2 à 3 personen.
Ingrediënten
2 flinke kipfilets (of een restje gegrilde kip)
1 farinheira
1 zakje batata palha (+/-175 gram)
300 gram prei
1 ui
2 tenen knoflook
5 grote eieren
zwarte olijven
1 laurierblaadje
verse peterselie
zout & peper
olijfolie
citroen
Bereiding
Een farinheira wordt gemaakt met bloem, zoals de naam al aangeeft (farinha betekent bloem), peper, paprika, wijn en varkensvet. De uitharding van deze worstsoort gebeurt door roken. Als je deze worst in zijn geheel bakt knapt hij op een gegeven moment open en barst de vulling eruit. Dan is hij klaar om te eten. Voor dit recept ontdoen we hem echter van zijn velletje en gebruiken we alleen de vulling.
Zet een ruime koekenpan op het vuur en knijp de vulling van de worst (nadat je het vel eraf hebt gehaald) tussen je vingers fijn tot een soort gehakt. Doe heel iets olijfolie in de pan en bak je worst uit tot hij bruin en knapperig is. Schep hem dan uit de pan en zet even apart. Kruid je kipfilets en bak ze goudbruin en gaar. Leg ook deze even apart op een bordje, zodat ze iets af kunnen koelen.
Snipper je ui (of snijd halve maantjes) en fruit deze, samen met het laurierblaadje, in dezelfde pan tot hij glazig is. Voeg indien nodig wat olijfolie toe aan de pan. Doe hier vervolgens je geperste knoflook bij en laat deze even mee garen. Snijd je prei in dunne ringen en voeg ook deze samen met de gebakken farinheira toe aan de pan, schep alles om en gaar op laag vuur rustig door. Trek in de tussentijd je kipfilets in stukjes. Dit kan door twee vorken te gebruiken of gewoon met je vingers.
Klop je eitjes in een kommetje los. Zodra je preimengsel licht glazig is voeg je de stukjes kip toe aan de pan. Voorzichtig een beetje husselen en je batatas kunnen er bij. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en een snufje zout. Is alles redelijk gemixt? Haal dan je laurierblaadje eruit en giet je eieren erdoor. Blijf voorzichtig, met een houten lepel, omscheppen net zolang totdat het (naar smaak) gestold is. Garneer met wat zwarte olijven en verse peterselie. Serveer met partjes citroen en een frisse groene salade of een Portugese tomatensalade.
Bom apetite!
Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.