Recept: Xerém de Berbigão

Xerém is een typisch gerecht uit de Algarve, in het zuiden van het land. Het wordt gemaakt met maïsgriesmeel. In sommige delen van Portugal wordt het papas de milho genoemd, in andere delen xerém of xarém. Het kan naturel gemaakt worden, maar ook met met vlees of zeevruchten. Deze Xerém de Berbigão -met kokkels- smaakt…

Lees verder

Recept: Berbigão com Chouriço

Een lekker recept voor de liefhebbers van schelpdieren. Deze Berbigão com Chouriço (kokkels met chouriço) zijn ideaal voor een warme lentedag! Een lekker en licht verteerbare maaltijd die je maakt met maar een handvol ingrediënten. Daarnaast staat het gerecht binnen een kwartier op tafel. Lekker makkelijk op een vrijdagmiddag en met een frisse salade en…

Lees verder

Recept: Açorda de Marisco

Açorda de Marisco

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Deze variant, afkomstig uit de Extremadura, met zeevruchten is helemaal niet te versmaden! Açorda de Marisco kun je als bijgerecht of als hoofdgerecht eten, aan jou de keus.  Wil je…

Lees verder

Recept: Salada de Búzios

Salada de Búzios

De basis voor deze salada de búzios zijn wulken; zeeslakken met een stevige schelp. In Portugal worden ze vaak geserveerd in marisqueiras (zeevruchten restaurants). Fernando is er gek op en bestelt ze dan ook graag. Maar naast zo uit de schelp eten kun je ze dus ook prima gebruiken om een lekkere salade mee te…

Lees verder

Recept: Pataniscas de Amêijoas

Pataniscas de Amêijoas

Als het op pataniscas aankomt is de variant met bacalhau (klipvis) waarschijnlijk de bekendste. Maar je kunt er zoveel meer mee! Eerder deelde ik al verschillende recepten met vlees of vis, vandaag maken we ze met venusschelpjes. Deze pataniscas de amêijoas zijn een lekkere snack voor tussendoor of eet ze als avondmaaltijd met een frisse…

Lees verder

Recept: Sopa de Lingueirão

Sopa de Lingueirão

Als je net als ik van schaal- en schelpdieren houdt zit je gebakken aan de kust in Portugal. Naast dat ze uiteraard vers bereid te bestellen zijn, worden ze ook regelmatig gebruikt om heerlijke gerechten mee te maken. Eerder deelde ik al eens een overheerlijke rijst met scheermessen, vandaag maken we er een Sopa de…

Lees verder

Recept: Arroz de Lingueirão

Arroz de Lingueirão

Het is juni, de zomer staat voor de deur. Tijd voor een lekker recept dat helemaal bij dit zonnige seizoen past. We maken Arroz de Lingueirão, oftewel scheermessenrijst. Een heerlijk gerecht dat je vooral in de Algarve veelvuldig tegenkomt op het menu. Meestal is het alleen te bestellen voor twee personen (net als een cataplana…

Lees verder

Recept: Mexilhões à Portuguesa

Mexilhões à Portuguesa

Wie kent ze niet, de Zeeuwse mosselen?! Maar ook in Portugal eten ze mosselen. Al maken ze ze daar natuurlijk wel iets anders klaar. Ik realiseerde me pas geleden dat ik nog niet eerder een recept met mexilhões had gedeeld, dus het werd hoog tijd. Mijn favoriet onder de schelpdieren zijn de amêijoas, dus die kwamen…

Lees verder

Recept: Berbigão de Cebolada

Berbigão de Cebolada

In Portugal zul je regelmatig een gerecht ‘de cebolada‘ tegenkomen op de menukaart. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui. Dat kan bijvoorbeeld een lever-, een vis- of een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, want wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we lekkere Berbigão de…

Lees verder

Recept: Amêijoas à Bulhão Pato

Amêijoas à Bulhão Pato

Een beter voorgerecht dan Amêijoas à Bulhão Pato bestaat er in mijn ogen niet. Ik heb er in de loop van de jaren al oneindig veel gegeten. Ze staan standaard op de planning als ik in Portugal ben! Heerlijk zo’n dampend, geurend bord vol voor je neus, natuurlijk met een mandje brood ernaast. Een klein geluksmomentje, helemaal…

Lees verder