Recept: Sopa de Mexilhão à Moda de Lisboa

Een lekker passend recept voor bij het heerlijke zonnige lenteweer. Niks mis met zo’n Hollandse pan mosselen op tafel, maar in Portugal weten ze er ook wel raad mee. Naast gewoon oppeuzelen kun je er meerdere kanten mee op. Dit keer maken we er een lekker zomers aandoend soepje mee; Sopa de Mexilhão à Moda de Lisboa. Oftewel zoals ze dat in Lissabon doen.

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1 kilo mosselen
ongeveer 2 liter water/bouillon
150 ml droge witte wijn
150 gram maccheroni
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
3 eetlepels olijfolie
1 laurierblaadje
1 theelepel paprikapoeder
2 bouillonblokjes zeevruchten
snufje nootmuskaat
piri-piri
bosje verse peterselie
bosje verse koriander
zout & peper
citroen
croutons

Bereiding

Zorg er om te beginnen voor dat je mosselen goed schoon zijn.

Doe vervolgens het water, de wijn, het bosje peterselie, de bouillonblokjes en het laurierblaadje in een soeppan en breng aan de kook. Voeg zodra het water kookt de schone mosselen toe. Laat nu rustig doorkoken koken tot de mosselen opengaan. Schep ze vervolgens uit de pan en gooi de dichte schelpen weg. Haal de geopende mosselen uit hun schelp en verwijder de baard. Zeef je bouillon en bewaar het vocht.

Zet een andere soeppan op het vuur, met hierin de olijfolie. Snipper de ui en pers de teentjes knoflook. Bak je ui op laag vuur glazig/licht bruin in de olijfolie en voeg zodra hij bijna klaar is de geperste knoflook en het paprikapoeder toe. Laat rustig mee garen. Schep dan een lepel tomatenpuree bij in de pan en roer even goed door. Vervolgens gaat de bewaarde bouillon er bij. Roer met een houten lepel alles door elkaar en breng aan de kook.

Zodra de bouillon kookt kan de pasta erin. Laat dit nu zo’n 6 minuten koken (afhankelijk van je gebruikte pasta), je wilt hem ‘al dente’. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Snijd wat verse koriander fijn (naar smaak) en voeg samen met de mosselen toe aan de pan soep. Kook nog zo’n twee minuten en serveer met zelfgemaakte croutons en partjes citroen voor de liefhebber.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.