Recept: Salada de Orelha de Porco

Salada de Orelha de Porco

Oftewel ‘salade’ van varkensoren. Deze valt voor ons Nederlanders toch wel onder de noemer vreemde gerechten. Het getuigt maar weer eens van de voorliefde van de Portugezen voor alle delen van het varken. Simpel gezegd zijn het gekookte varkensoren op smaak gebracht met knoflook, olijfolie, azijn, koriander, soms een uitje en een snufje zout &…

Lees verder

Recept: Pernil Assado no Forno

Pernil Assado no Forno

Deze Pernil Assado no Forno is weer zo’n recept waarbij de oven het meeste werk doet, je hoeft eigenlijk alleen zelf de marinade te maken. Het resultaat is heerlijk mals vlees dat van het bot valt met een lekkere knapperige buitenkant. De aardappeltjes gaar je, in de vleessappen, mee in de oven. Serveer met groente…

Lees verder

Recept: Bifanas à Moda de Lisboa

Wie bij het zien van deze foto’s geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel, maar oh zo lekker Portugees recept, Bifanas à Moda de Lisboa! Oftewel (kort door de bocht) een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om…

Lees verder

Recept: Massada de Pernil Fumado

Massa de Pernil Fumado

De basis voor dit pasta recept is gerookte varkensschenkel. Niet heel Portugees denk je misschien, maar niets is minder waar. Het lijkt in de verste verte niet op een Italiaanse pasta maaltijd. Het doet soms bijna aan als een rijkelijk gevulde soep. Deze Massada de Pernil Fumado is erg handig om restjes op te maken,…

Lees verder

Recept: Lagartos de Porco Preto Grelhados

Lagartos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Ditzelfde soort varkensvlees wordt ook gebruikt om Jamon Iberico te…

Lees verder

Recept: Lombinho de Porco Assado com Batatas

Lombo de Porco Assado

De herfst en winter zijn ideale seizoenen om gerechten uit de oven te maken als je het mij vraagt. Lekker verwarmend en de oven doet het meeste werk. Daarnaast ruikt je hele huis gelijk heerlijk! Vandaag maken we lombinho de porco assado com batatas: varkenshaas met aardappels uit de oven. De hoeveelheden in het recept…

Lees verder

Recept: Bochechas de Porco no Forno

Bochechas de Porco

Heerlijke malse varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit seizoen past als je het mij vraagt! Ik deelde al eens eerder een recept voor Bochechas de Porco in rode wijn gestoofd, deze keer maken we ze klaar in de oven (no forno). In de wat meer traditionele restaurants in Portugal zie je ze regelmatig terug…

Lees verder

Recept: Pernil Fumado Assado no Forno

Pernil Fumado Assado no Forno

Vandaag weer eens zo’n fijn recept waarbij de oven eigenlijk al het werk doet. Pernil Fumado Assado no Forno, oftewel gerookte varkensschenkel uit de oven, met krieltjes. Een ingredient dat in Portugal makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland. Vandaar dat ik afgelopen oktober met 4,5 kilo pernil in de handbagage terug naar Nederland vloog. Ik…

Lees verder

Recept: Secretos de Porco Preto Grelhados

Secretos de Porco Preto

Gemaakt van een bijzonder ras (zwart) varken dat voornamelijk eikels eet. Dit speciale dieet maakt het vlees vetter. Maar niet het sterke vet dat je bij normale varkens vindt, dit vet is zacht en smelt wanneer het wordt gegrild, waardoor het vlees een geweldige smaak krijgt. Secretos zijn een van de beste delen van dit varken…

Lees verder

Recept: Estufado de Porco

Estufado de Porco

Ik heb deze vrijdag een wat winters recept voor je, namelijk gestoofd varkensvlees. Dit komt omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een vleesrecept, en met regen en onweer op komst misschien ook wel eens lekker. Je kunt het natuurlijk serveren met winterse groente, maar er ook een eigen zomerse twist aan geven….

Lees verder