Recept: Carne de Porco à Portuguesa

Het is vrijdag, dus we duiken weer de keuken in! Vandaag maken we het hoofdgerecht Carne de Porco à Portuguesa. Dat vertaalt zich als varkensvlees op z’n Portugees. Als je mij al wat langer volgt denk je waarschijnlijk, heb ik die niet al eens voorbij zien komen? Bijna goed, dat was Carne de Porco à Alentejana, op speciale wijze uit de Alentejo. Vandaag maken we het zusje ervan, de variant (zonder vis) op z’n Portugees. Het lijkt op elkaar, maar is toch net anders!

Het recept is goed voor twee à drie personen.

Ingrediënten

2 redelijke varkenshaasjes (ongeveer 450 gram)
600 gram aardappels
30 gram reuzel
2 dikke tenen knoflook
1 koffielepel massa de pimentão 
1 laurierblaadje
250 ml witte wijn
3 à 4 flinke augurken
handvol zwarte olijven
verse peterselie of koriander
citroen
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Begin met het in blokjes snijden van het vlees. Kruid het vervolgens met zout, peper, paprikapoeder en de geperste knoflook. Meng alles goed en voeg dan het laurierblaadje en de wijn toe. Laat het vervolgens minimaal een half uur marineren. Zelf begin ik vaak de avond van tevoren of ’s ochtends al op tijd. Zodra je vlees lang genoeg in de marinade heeft gestaan haal je het eruit, maar gooi de marinade niet weg! Laat het vlees goed uitlekken en dep eventueel iets droog.

Carne de Porco à Portuguesa

Snijd de aardappels in blokjes en frituur ze goudbruin. Of bak ze in de airfryer. Zet ondertussen een pan op het vuur met de reuzel (je kunt ook gewoon boter of olijfolie gebruiken) en verwarm. Zodra het goed heet is kunnen de stukjes vlees erin. Bak op hoog vuur goudbruin. Zodra het vlees een mooi kleurtje heeft giet je de marinade bij in de pan. Kook dit kort (tot er een soort saus ontstaat) op middelhoog vuur.

Snijd de augurken in blokjes en de olijven in plakjes. Laat de aardappelblokjes uitlekken op wat keukenpapier en voeg ze daarna toe aan de pan met vlees en saus. Voeg ook de augurk en olijven toe toe. Strooi voor het serveren wat fijngesneden peterselie (of koriander) over het gerecht. Serveer met partjes citroen en/of Portugese tafelzuren.

Bom apetite!

  • Heb je twee hele grote varkenshaasjes? Volg dan gewoon het recept, maar haal nadat je de stukjes vlees bruin hebt gebakken en de marinade saus is geworden een deel uit de pan (anders is de verhouding vlees/aardappel zoek). Dit smaakt de volgende dag heerlijk op een broodje met een lik Portugese mosterd!

Variatietip: Heb je geen massa de pimentão in huis, dan kun je het eventueel ook vervangen door een lepel ajvar samen met een theelepel paprikapoeder. En bij de Turkse supermarkt verkopen ze vergelijkbare potjes tafelzuren (wortel, bloemkool, augurk, ui en paprika), mocht je niet aan de Portugese variant kunnen komen.

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.