Alweer het laatste kastanje recept van deze maand. Na een vegetarisch, een vis en een zoet gerecht, nu eentje met vlees. We gebruiken varkenshaas, dus ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt maken. Het lijkt een stuk moeilijker dan het is, de oven doet het meeste werk. Ik hoop dat we een beetje een idee hebben gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Zo niet, volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Je kunt er ook voor kiezen het vlees eerst even aan te braden voor je het de oven in schuift, dit geeft een lekkere krokant bruine buitenkant.
Ingrediënten
1 kilo varkenshaas
200 gram gedroogde pruimen (zonder pit)
1 ui
4 teentjes knoflook
1 eetlepel fijngesneden salie
2 laurierblaadjes
150 ml olijfolie
200 ml witte wijn
600 gram kastanjes
1 theelepel anijszaad
zout & peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet om te beginnen de pruimen te weken in een kommetje water. Nu wordt het even een beetje een gedoe. De bedoeling is dat je de varkenshaas vult met de geweekte pruimen. Probeer dus vanaf de dikste zijkant een soort gat in het midden te creëren waar je de pruimen daarna in kunt drukken. Snijd hiervoor met een scherp mes een soort kruis in het vlees(in het midden van de dikste kant) en werk vandaar uit verder richting het dunnere gedeelte. Stop zodra het niet meer verder gaat. Snijd dat gedeelte eventueel af en gebruik voor een ander gerecht of laat het zitten zonder vulling. Herhaal dit met de overig stukken vlees. Als het goed is houd je wat pruimen over, zet deze apart voor later.
Zet een vijzel klaar en doe hier de geraspte ui, de knoflook, de laurierblaadjes, fijngesneden salie, olijfolie, zout & peper en eventueel een chilipepertje in. Stamp dit alles tot een pasta en doe dit samen met het vlees in een zak of kom om te marineren. Laat dit minimaal twee uur staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Haal het met een tang uit de marinade en leg het in een ovenschaal. Bak het nu 20 minuten op 180 graden. Blus het na 20 minuten af met de wijn en bak nog een extra 15 minuten.
Was in de tussentijd de kastanjes. Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water met een theelepel anijszaad op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer tien minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen. Gooi het kookwater niet weg! Voeg de kastanjes, samen met de overgebleven pruimen toe aan de ovenschaal met vlees.
Besprenkel het vlees met kook sappen uit de ovenschaal en voeg (indien nodig) wat kookvocht van de kastanjes toe. Zet terug in de oven tot de kastanjes klaar (zacht en goudkleurig) zijn. Lekker met bijvoorbeeld batatas ao murro en een luxe salade of geroosterde groente.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Lijkt mij heerlijk! Bedankt.