Recept: Folar de Maçã & Amêndoa

Folar de Maçã & Amêndoa

Ik vind het altijd leuk om voor Pasen een typisch, uiteraard Portugees, paasbrood te bakken. Deze Folar de Maçã & Amêndoa stond al langer op mijn lijstje, dus dit jaar bak ik speciaal voor de paasdagen (in navolging van de eerdere recepten) dit super smakelijke Portugese paasbrood. Lekker met appel en amandelen erdoor, voor de…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com…

Lees verder

Recept: Arrufadas de Batata Doce

Arrufadas de Batata Doce

Zoete aardappel, lekker en ook nog gezond! Het is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. De zoete aardappel leent zich uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. En in Portugal zul je het regelmatig op de kaart tegenkomen. Zo gaat het bijvoorbeeld goed samen met octopus. Maar smaakt het ook prima…

Lees verder

Recept: Bola Doce Mirandesa

Bola Doce Mirandesa

De Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren…

Lees verder

Recept: Escarpiadas de Condeixa

Escarpiadas de Condeixa

Ieder dorp kent wel zijn eigen zoetigheid, zo ook dat van Marije Passos (je weet wel, die van de olijfjes).  Ze was van kinds af aan al verliefd op de Zeeuwse bolus & Fries suikerbrood en laat haar dorp nu een Portugese variant hebben! Eentje die een stuk minder zoet is. Escarpiadas de Condeixa zijn…

Lees verder

Recept: Pão de Coco e Leite Condensado

Pão de Coco e Leite Condensado

Tijd om zoete broodjes te bakken! Op zijn Portugees, dus zijn ze flink zoet. Houd je van de smaak van gecondenseerde melk en kokos dan is dit recept echt wat voor jou. Helemaal niet moeilijk om te maken, geen ingewikkelde ingrediënten en toch net eens wat anders. Je kunt de broodjes zo uit het vuistje…

Lees verder

Recept: Bolo Rei

Bolo Rei

Bolo Rei is een traditioneel Portugees brood dat meestal wordt gegeten rond de kerst en dan ongeveer tot en met Dia de Reis (“Dag van de Koningen”) op 6 januari. Vandaar ook de naam, koningsbrood. Je wordt er mee doodgegooid in de winkels en je vind ze dan ook in de meeste huizen rond de feestdagen. Volgens…

Lees verder

Recept: Bolas de Berlim

Bolas de Berlim

Om nog even in de zomerse sferen te blijven vandaag een recept voor iets dat in Portugal onlosmakelijk verbonden is met het strand: bolas de berlim. In de volksmond ook wel bolas da praia (letterlijk vertaald strandballen) genoemd. Misschien heb je op het strand de mannetjes die deze zoetigheden verkopen wel eens voorbij zien komen. Hoewel wij Nederlanders…

Lees verder