Recept: Guisado de Lentilhas com Castanhas & Cogumelos

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Vandaag maken we er een vegetarisch (bij)gerecht mee.

Guisado de Lentilhas com Castanhas e Cogumelos

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Guisado de Lentilhas com Castanhas e Cogumelos

Guisado de Lentilhas com Castanhas e Cogumelos

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Goed voor 2-3 personen, afhankelijk van wat je er eventueel bij serveert.

Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

50

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 10 kastanjes (ongeveer)

  • 200 gram kastanjechampignons

  • 150 gram linzen (gedroogd)

  • 1 rode ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 medium wortel

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel balsamicoazijn

  • 1 theelepel tijm

  • olijfolie

  • groentebouillon of water

  • zout & versgemalen zwarte peper

  • 1 bosje verse peterselie

Bereiding

  • Het recept gaat uit van gedroogde linzen. Gedroogde linzen kun je van tevoren weken, maar het hoeft niet perse. Door ze te weken verkort je de kooktijd iets. Die kooktijd is afhankelijk van de soort (bruin, groen, rood) linzen die je gebruikt. Afhankelijk van de soort moeten ze ongeveer 15 tot 40 minuten koken, waarbij rode linzen het snelst klaar zijn. Je kunt voor het gemak uiteraard ook voorgekookte linzen uit pot/blik (400 gram) gebruiken.
  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • Spoel de kastanjes goed af en droog ze daarna af. Maak vervolgens een kruisvormige snede in de schil van elke kastanje. Doe de kastanjes in een ovenschaal en voeg een snuf zeezout en een takje tijm of rozemarijn toe. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de kastanjes in ongeveer 25 à 30 minuten op 180°C graden gaar. Haal ze dan uit de oven, laat rustig iets afkoelen en pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Snijd/breek ze in grove stukken en zet opzij voor later.
  • Snipper de ui, snijd de champignons in partjes of plakjes, pers de knoflook en snijd de wortel in kleine stukjes. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Fruit de ui, knoflook en wortel samen op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de champignons, wat gedroogde tijm en de balsamicoazijn toe en bak nog een paar minuten, tot de champignons gaar zijn. Roer de tomatenpuree erdoor en bak even mee. Breng op smaak met een snufje zout en versgemalen zwarte peper.
  • Meng met behulp van een staafmixer 250 ml groentebouillon/water met ongeveer een derde van de gebakken groenten, zodat er een wat dikkere ‘saus’ ontstaat. Zet dit mengsel apart.

    Guisado de Lentilhas com Castanhas e Cogumelos
  • Schep het ui/champignonmengsel, de linzen, stukjes kastanje en de ‘saus’ in een steel- of braadpan en breng rustig aan de kook. Laat dit minimaal 15 minuten koken en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. De linzen moeten zacht maar intact zijn, met een doorschijnende kern. Gebruik je linzen uit blik, dan hoef je ze alleen te verwarmen. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Snijd wat verse peterselie fijn en bestrooi de linzen ermee voor het serveren. Serveer met rijst of puree.

    Guisado de Lentilhas com Castanhas e Cogumelos
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!