São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken.
We maken vandaag Coelho Estufado com Cogumelos e Castanhas, oftewel gestoofd konijn met champignons en kastanjes. Een lekker herfstig recept!
Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.
Ingrediënten
1 konijn
400 gram kastanjes (gekookt en schoongemaakt)
200 gram champignons
1 ui
2 tenen knoflook
50 ml olijfolie
150 ml witte wijn
3 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel paprika poeder
1 laurierblaadje
verse peterselie
zout & peper
Bereiding
Laat voor het gemak de slager je konijn in stukken snijden. Doe deze stukken in een ruime kom samen met de witte wijn, het paprikapoeder, wat zout en versgemalen peper. Hussel alles goed door elkaar en laat minimaal één uur marineren.
Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries of gegaarde kastanjes uit de supermarkt, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.
Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de champignons in plakjes of partjes. Zet een ruime braadpan op het vuur met hierin de olijfolie. Laat je stukken konijn goed uitlekken en bak ze rondom goudbruin. Voeg zodra je vlees een mooi kleurtje heeft de gesnipperde ui, de champignons, wat fijngesneden verse peterselie (naar smaak) en het laurierblaadje toe. Bak glazig en dan gaan als laatst de knoflook en de tomatenpuree erbij. Schep alles even goed om en gaar kort mee op laag vuur.
Vervolgens gaat de marinade er bij. Kom je wat vocht te kort? Voeg dan een beetje water of bouillon toe. Kook alles nu op laag vuur een half uurtje of tot het konijn zacht/gaar is. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en/of peper. Voeg dan de kastanjes toe en kook alles nog een minuut of vijf door.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.