Ook dit recept is een goed voorbeeld van de Portugese doçaria conventual. Castanhas de Ovos vertaalt zich naar eierkastanjes. Het is een typische zoetigheid uit de regio Aveiro/ Arouca. De naam van de Castanhas de Ovos komt van de rijkdom aan kastanjebomen die de regio Aveiro heeft, vooral aan de oevers van de rivier de Vouga. Ze staan hier ook wel bekend als castanhas doces de arouca of castanhas doces de amêndoa. Verder zie je ze ook veel in/rond Viseu door invloed van de benedictijnse nonnen. Tegenwoordig kom je ze door heel Portugal tegen. Maar vandaag maken we ze zelf!
We gebruiken thuis satéprikkers om ze af te maken op het eind, maar traditioneel gezien worden hiervoor lauriertakjes gebruikt.
Ingrediënten
21 eidooiers
250 gram suiker
1500 ml water
bloem
Bereiding
Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen.
Zet een steelpan op met hierin de anderhalve liter water en de suiker. Breng dit rustig aan de kook tot 116 graden (ponto de bola mole, zie video). Haal zodra je dit punt hebt bereikt de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Scheid in de tussentijd 20 eieren. Je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Doe 20 dooiers samen in één kom en houd één ei apart voor de volgende dag.
Klop de 20 dooiers wat los en druk ze vervolgens door een zeef. Zodra je suikermengsel voldoende is afgekoeld roer je de eidooiers er door heen. Blijf constant roeren terwijl je ze toevoegt. Zodra je een egaal mengsel hebt gaat de pan terug op het vuur. Blijf roeren tot het ‘deeg’ los van de bodem komt. Laat afkoelen.
Bestrooi je handen met wat bloem en vorm zo balletjes deeg tot ze de vorm van een kastanje hebben. Leg ze vervolgens op een grote schaal en laat een nachtje uitharden.
Scheid de volgende dag het laatste ei en klop de dooier los. Doop je kastanjes één voor één met de bovenkant in de eidooier. Maak met de achterkant van een klein mesje een paar plooien aan de bovenkant om (soort van) een kastanje na te bootsen. Het gaat om het idee. 😉
Steek nu een lange satéprikker in de onderkant van de castanhas de ovos en bruin ze boven een vlam, uiteraard zonder ze te verbranden. Laat ze vervolgens rustig afkoelen. Indien gewenst kun je ze in individuele papieren pralinevormpjes serveren.
Bom apetite!
Variatietip: Je kunt er ook voor kiezen ze 10 minuten in de oven af te bakken op 240ºC graden.
Tip: Maak van de overgebleven eiwitten een Pudim Molotoff, zo hoef je niets weg te gooien!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.