Lekkere Restaurants in Évora

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Afgelopen vakantie hebben we fijn wat tijd doorgebracht in de Alentejo en ook in Évora heb ik een aantal smakelijke adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ze zijn in Portugal niet overal van de gezellige aankleding. Soms eet je aan een simpele houten tafel, met een papieren tafelkleedje onder een paar flinke tl-buizen en staat ook de tv nog aan! Dat betekent niet dat het eten er niet goed is! Vaak is het juist erg lekker op deze plekken. Probeer dat te onthouden als je naar Portugal afreist en stap vooral ook eens binnen waar je anders zo voorbij zou lopen.

Waar we aan de kust eigenlijk altijd vis en zeevruchten eten, is dit in de Alentejo voornamelijk vlees.

The Bakery Lounge

Wij laten ons nog wel eens afschrikken door een wat toeristisch/niet Portugees ogende buitenkant. Zo ook hier. Maar tja, het regende die ochtend en het lag wel heel praktisch naast ons pension. Dus wipten we hier op dag één toch binnen. Tot onze verrassing zat het vol met Portugezen! Heerlijke vers gebakken brood en broodjes. Naast alle zoetigheden (bijvoorbeeld: een queijada de Évora of een pastel de Évora) zijn ook de huisgemaakte empadas een aanrader. De volgende dag kwamen we terug om te ontbijten.

* R. de Burgos 6, Évora

Restaurants Évora

Dom Joaquim

Wij zijn gewend om zonder reservering ergens binnen te stappen. Dat bleek hier niet zo’n goed idee. Gelukkig waren we wat aan de vroege kant (voor Portugese begrippen) en konden we net het laatst beschikbare tafeltje bemachtigen. Een wat luxer en sfeervoller restaurant dan je gemiddeld tegenkomt in Portugal. Traditionele gerechten uit de keuken van de Alentejo, met een vleugje extra van de chef-kok. Wij konden de voorgerechten (kaas!) hier niet weerstaan. Ook onze hoofdgerechten waren heerlijk, we kozen beide voor vlees.

* R. dos Penedos 6, Évora

Restaurants in Évora

Café Alentejo

Dit restaurant is gevestigd in een 16e-eeuws gebouw en heeft veel bogen en mede daardoor een charmante inrichting (met prachtige vloeren). Ze serveren klassieke gerechten uit de Alentejo met bijpassende regionale wijnen. Dat begint al goed! Probeer hier zeker de rabo de boi (ossenstaart), zo zacht en mals dat hij van het bot glijdt. Bijkomend voordeel is dat het in een zijstraatje van Praça do Giraldo zit, dus voor iedereen makkelijk te vinden.

* R. do Raimundo 5, Évora

Restaurants in Évora

Restaurante A Grelha

Dit restaurant kregen we getipt van een vriend die uit Évora komt. Op en top Portugese aankleding, inclusief papieren tafelkleedjes. Het zat bomvol (Portugezen) en wederom hadden we het geluk dat er nog net een tafeltje vrij was. Hier was ik de enige niet-Portugees, dit is geen restaurant waar veel toeristen komen. Borden vol heerlijk eten voor een fijn Portugees prijsje!

* R. de Machede 46-B, Évora

Restaurants in Évora

Ik tipte ook al eens een aantal fijne plekjes om te eten in de regio. Hier lees je ze terug!