Tijdens mijn laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag. Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder hebben ze volop lekkere kaasjes en soms zelfs huisgemaakte enchidos. Dus mocht je in de buurt zijn dan weet je waar je moet zijn!
Mil-Homens – Marvão
Dit restaurant ligt onderaan de granieten klif waarop het eigenlijke dorp zich bevindt. Hier wordt traditioneel Portugees eten geserveerd in eenzelfde setting. We zaten tijdens de lunch midden tussen de vele Portugezen. Dat is altijd een goed teken! Natuurlijk begonnen we met brood, olijven, kaas (Nisa) en enchidos van het porco preto. Glaasje wijn erbij, wat een heerlijkheid! Ook de rest van de maaltijd was overheerlijk en zeker voor de wat avontuurlijkere eters een aanrader! Je kunt hier dingen bestellen waar je (waarschijnlijk) nog nooit van hebt gehoord. Breng ook een bezoek aan het naastgelegen winkeltje voor de huisgemaakte enchidos en jams.
BL Lounge – Évora
Dit restaurant is gevestigd in een oude tegeltjesfabriek vlak bij de Romeinse tempel, dus dat begint al goed. Prachtige azulejos op de gevel! In de Michelin gids van 2016 staat over dit restaurant: Bib Gourmand – selectie met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dus vol verwachting schoof ik aan. We aten hier een heerlijke Polvo à lagareiro en ook het nagerecht – ik koos de pão de ló – was goddelijk lekker. Verder hing er een fijne sfeer in dit wat moderner ingerichte restaurant.
Quinta do Quetzal – Vila de Frades
Lunchen op een wijngaard, waarom niet?! Deze wijngaard heeft Nederlandse eigenaren, maar de ingrediënten op de menukaart zijn duidelijk Portugees. Ik schoof hier aan tafel na een rondleiding en een wijnproeverij, dus ik was wel toe aan iets lekkers te eten. Ik proefde wederom lekker brood, kaasjes en olijven, maar ook een soort “bitterballen” gemaakt van alheira (wat ik anders niet super lekker vind). Erg smakelijk! Verder frisse gazpacho, varkenswangen en (ik had geluk) weer pão de ló.
Note to self: Ik moet binnenkort nodig het recept eens delen.
A Escola – Alcácer do Sal
Stiekem al weer op de terugweg richting Lissabon stopten we hier voor onze laatste lunch. Zoals de naam al doet vermoeden bevind het restaurant zich in een oude school. Dit restaurant staat er om bekend dat ze het culinaire erfgoed van de regio proberen te behouden, altijd een goed idee als je het mij vraagt. Eén van de specialiteiten van het huis is dan ook een soort deeg met konijn en rijst met pijnboompitten en (volgens mij ook) rozijnen. Ook hier zit je weer midden tussen de Portugezen, heerlijk.
A Cadeia – Estremoz
Wederom verklapt de naam iets over het restaurant, namelijk de locatie in een oude gevangenis. De traditionele keuken van de Alentejo staat ook hier centraal, met de nadruk op lokale producten, zoals kruiden, worsten, kazen en wijnen. Denk aan amêijoas, pataniscas de enchidos de porco preto en soortgelijke heerlijkheden! Dat was weer smullen geblazen. Heerlijk om na het eten een relaxte wandeling door het dorp te maken. Het restaurant ligt binnen de oude kasteelmuren om de hoek van de Pousada Castelo de Estremoz, dus het is voornamelijk naar beneden.
Ken jij zelf fijne adresjes in de Alentejo om te eten? Laat het me vooral weten in een reactie!
Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.
Portugal heeft geen enkel 3 sterren restaurant maar ge kunt er overal lekker en goed eten.
Mee eens!
Tasca do Celso in V.N. de Milfontes…op zichzelf de reis naar Portugal waard. Stelt nooit teleur
http://www.tascadocelso.com/
O melhor restaurante do mundo!
Taberna Al-Andaluz is voor ons een fantastisch restaurant in Reguensos de Monsaraz.
Telkens wij in de Alentejo zijn gaan wij daar genieten van het uitzonderlijke eten.
Een echte aanrader voor iedereen.
Hallo Willeke,
Naar aanleiding van je tip heb ik vorige week heerlijk gelunchd bij A Escola in Alcácer do Sal. Ik was alleen en kon op zondag een kwartier voor opening nog net een tafeltje bemachtigen maar vele gezinnen en grotere gezelschappen dropen teleurgesteld af. Het is dus wel aan te raden om te reserveren in het seizoen of op zondagen. Ik las toevallig nog wel twee restauranttips in het blad Sábado voor het stadje zelf (O Ninho en Retiro Sandino) voor als het niet gelukt is bij A Escola.
En om nog even in Alentejo te blijven. Op het terrein van de vissershaven in Sines zit ook een visrestaurant wat ik bij toeval ontdekte. Ze hebben geen kaart maar wel verse vis gegrild op houtskool. Uit te zoeken in de koeling of uiteraard gewoon sardientjes en carapau. Netjes verzorgd en rekening werd naar beneden afgerond.
Klinkt goed! Bedankt voor de aanvullingen en tips!
Hi,
Wij hebben een lunch gehad bij Herdade de esparao. in Reguengos de Monsaraz.
Een onvergetelijke plek en eten op sterrennivo , voor in verhouding weinig geld.
Zou je niet mogen missen als je in de Alentejo bent.