Lekkere restaurants in de Alentejo

Tijdens mijn laatste bezoek aan de Alentejo heb ik weer een aantal lekkere restaurants ontdekt. En natuurlijk deel ik die plekjes graag. Het zijn geen chique restaurants, maar gewoon goede restaurants. Er wordt veelal traditioneel Portugees eten geserveerd en ze schenken heerlijke wijnen uit de regio. Verder hebben ze volop lekkere kaasjes en soms zelfs huisgemaakte enchidos. Dus mocht je in de buurt zijn dan weet je waar je moet zijn!

Mil-Homens – Marvão

Dit restaurant ligt onderaan de granieten klif waarop het eigenlijke dorp zich bevindt. Hier wordt traditioneel Portugees eten geserveerd in eenzelfde setting. We zaten tijdens de lunch midden tussen de vele Portugezen. Dat is altijd een goed teken! Natuurlijk begonnen we met brood, olijven, kaas (Nisa) en enchidos van het porco preto. Glaasje wijn erbij, wat een heerlijkheid! Ook de rest van de maaltijd was overheerlijk en zeker voor de wat avontuurlijkere eters een aanrader! Je kunt hier dingen bestellen waar je (waarschijnlijk) nog nooit van hebt gehoord. Breng ook een bezoek aan het naastgelegen winkeltje voor de huisgemaakte enchidos en jams.

Restaurants Alentejo

BL Lounge – Évora

Dit restaurant is gevestigd in een oude tegeltjesfabriek vlak bij de Romeinse tempel, dus dat begint al goed. Prachtige azulejos op de gevel! In de Michelin gids van 2016 staat over dit restaurant: Bib Gourmand – selectie met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dus vol verwachting schoof ik aan. We aten hier een heerlijke Polvo à lagareiro en ook het nagerecht – ik koos de pão de ló – was goddelijk lekker. Verder hing er een fijne sfeer in dit wat moderner ingerichte restaurant.

Quinta do Quetzal – Vila de Frades

Lunchen op een wijngaard, waarom niet?! Deze wijngaard heeft Nederlandse eigenaren, maar de ingrediënten op de menukaart zijn duidelijk Portugees. Ik schoof hier aan tafel na een rondleiding en een wijnproeverij, dus ik was wel toe aan iets lekkers te eten. Ik proefde wederom lekker brood, kaasjes en olijven, maar ook een soort “bitterballen” gemaakt van alheira (wat ik anders niet super lekker vind). Erg smakelijk! Verder frisse gazpacho, varkenswangen en (ik had geluk) weer pão de ló.

Note to self: Ik moet binnenkort nodig het recept eens delen.

Restaurants Alentejo

A Escola – Alcácer do Sal

Stiekem al weer op de terugweg richting Lissabon stopten we hier voor onze laatste lunch. Zoals de naam al doet vermoeden bevind het restaurant zich in een oude school. Dit restaurant staat er om bekend dat ze het culinaire erfgoed van de regio proberen te behouden, altijd een goed idee als je het mij vraagt. Eén van de specialiteiten van het huis is dan ook een soort deeg met konijn en rijst met pijnboompitten en (volgens mij ook) rozijnen. Ook hier zit je weer midden tussen de Portugezen, heerlijk.

Restaurants Alentejo

A Cadeia – Estremoz

Wederom verklapt de naam iets over het restaurant, namelijk de locatie in een oude gevangenis. De traditionele keuken van de Alentejo staat ook hier centraal, met de nadruk op lokale producten, zoals kruiden, worsten, kazen en wijnen. Denk aan amêijoas, pataniscas de enchidos de porco preto en soortgelijke heerlijkheden! Dat was weer smullen geblazen. Heerlijk om na het eten een relaxte wandeling door het dorp te maken. Het restaurant ligt binnen de oude kasteelmuren om de hoek van de Pousada Castelo de Estremoz, dus het is voornamelijk naar beneden.

Ken jij zelf fijne adresjes in de Alentejo om te eten? Laat het me vooral weten in een reactie!

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.