Recept: Licor Beirão Crepes

Dit is de crêpe de la crêpe. De crêpe (dunne pannenkoek) zoals wij die kennen, komt oorspronkelijk uiteraard uit Frankrijk. Maar vanaf hier neemt Portugal de controle over en maken we de crêpe een stukje aantrekkelijker. De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão en laten we dat nou als uitgangspunt gebruiken. Dit recept voor Licor Beirão Crêpes komt van de officiële website, al heb ik het wel iets naar eigen smaak aangepast. Pannenkoeken voor volwassenen!

Licor Beirão Crepes

Licor Beirão Crepes

Licor Beirão Crepes

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 17 Stemmen

Ik heb een crepe-/pannenkoekenpan met een diameter van 25cm gebruikt.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de crêpes
  • 125 gram bloem

  • 300 ml melk

  • 2 eieren

  • snufje zout

  • voor de saus
  • 100 gram  suiker

  • 100 ml sinaasappelsap (vers)

  • 30 à 40 ml Licor Beirão

  • 25 gram gezouten boter

  • 1 grote perssinaasappel

  • 1 citroen

Bereiding

  • voor de crêpes
  • Doe de bloem, eieren en melk in een beslagkom en voeg een snufje zout toe. Klop alles met een garde tot een dun en glad beslag.
  • voor de saus
  • Zet een klein steelpannetje op het vuur om de saus in te maken. Schil met een dunschiller sliertjes van de sinaasappel en citroen. Gebruik ongeveer de halve schil van beide. Snijd vervolgens de sinaasappel doormidden en pers uit. Een grote perssinaasappel zou ongeveer de gewenste 100 ml op moeten leveren.
  • Doe de 25 gram boter in het pannetje en voeg daar de sliertjes citrusvruchten aan toe. Verwarm dit op laag vuur tot de schilletjes lichtjes beginnen te verkleuren. Dan gaat de suiker erbij. Roer even goed door en giet het sinaasappelsap erbij. Als laatste gaat de Licor Beirão erbij. Roer alles even goed door en verwarm tot de suiker volledig is opgelost. De kleur en substantie van de saus/siroop verandert dan ook wat.
  • Samenstellen
  • Doe een klein beetje boter of kokosolie in de pannenkoekenpan en schep er een (niet al te grote) soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat je overal een dun laagje beslag hebt. Bak je crêpes op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Draai eenmaal om en leg ze zodra ze klaar zijn op een bord. Herhaal tot je beslag op is.
  • Serveer direct rijkelijk overgoten met de saus. Ook afgekoeld zijn ze nog lekker, verwarm de saus dan nog wel even vooraf!
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!