Ondernemen in Portugal: Geheen-en-Weer

Naar Portugal en weer terug naar Nederland; eerlijk gezegd word ik er soms wel een beetje moe van. Ik weet niet meer zo goed waar ik echt thuis ben, waar hoor ik nu eigenlijk? Ik ben geloof ik niet zo goed in dat heen en weer gedoe. Is iets met de leeftijd misschien…?

Inmiddels weer een week of twee in Nederland, het voelt alsof het al weer twee maanden is. Hoe snel je weer wordt opgeslokt door de ‘waan van de dag’, het is niet te geloven soms. Het lijkt wel of het hier niet stopt; de druk, het verkrampte, de onzin… en ondanks het mooie weer, het hele warme weer, ik voel me gewoon niet oke. Ga dan emigreren! 😊

Maar hey, het was weer heerlijk in Ferragudo hoor. Leuke podcasts opgenomen, minder dan gepland en gehoopt, maar zoals altijd liep alles weer eens anders. Ik besloot de planning los te laten omdat ik echt, echt, echt rust nodig had. Dat is gelukt in ieder geval. Ik heb weer niet iedereen kunnen zien en spreken die ik wilde maar goed, binnenkort gaan we weer terug en ik blijf dan voorlopig tot begin van het jaar.

En ik weet niet of het bij iedereen een bekend fenomeen is: er was ook weer volle (of nieuwe) maan en de vier dagen die daarop volgden waren nogal waterig te noemen. Het dorp stond onder water, nou ja, niet helemaal maar het centrale plein en onze straat waren kleine riviertjes geworden. Elke dag dus, vier dagen lang, rond 16 uur kon je in je bootje in de straat varen. Heel bijzonder deze kracht van de natuur en het universum. En er kwamen veel mensen op af zeg. Niet normaal. En ook de lokale tv zender was er om interviews af te nemen, heel bijzonder.

Ontwikkelingen

We zijn natuurlijk bezig met de aankoop van een nieuwbouw appartement, maar uiteraard heeft dat veel meer voeten in de aarde dan je denkt. Ons huis hier moet verkocht worden en waar wonen we dan totdat het appartement klaar is? Allemaal vragen waar ik nu geen antwoorden op heb. Ik heb een direct lijntje met de projectontwikkelaar en hij ging nog het een en ander voor ons regelen/op papier zetten. Ik ben benieuwd.

De maand september in Nederland heeft een aantal redenen; vooral ‘gezondheidsdingen’. Aantal bloedonderzoeken, scan, gesprekken. Fijn hoor dat dit allemaal in deze ene maand kan, of er wat uitkomt is een tweede. Feit is dat ik al een tijdje niet echt lekker in mijn vel (letterlijk) en hoofd zit. Het heeft met van alles te maken, maar zeker ook met het niet weten waar ik thuis ben. Het belemmert me wel enigszins. Deze maand is ook om zakelijke oplossingen te bedenken, mijn bedrijf en alles wat er om heen hangt anders en beter inzetten. Gelukkig is dat nu net waar ik energie van krijg, maar het is soms best lastig mijn hoofd ertoe te zetten. Herkent iemand dit?

Daarnaast heb ik ook twee intakes voor een opdracht, of drie eigenlijk. Twee in Nederland en één vanuit Portugal. En, een intake voor een workation voor komend voorjaar. Ja ja, ik prop echt alles in deze ene maand.

De kip en het ei

Grappige – nou ja, grappig – is dat ik de afgelopen weken aardig wat mensen spreek die op een kruispunt staan in hun privé en businessleven. Maar waar vind je de oplossing? Dat is toch 9 van de 10 keer in jezelf en dan is het belangrijk dat je goed in je vel zit… iets met een ei en een kip! Het is wel gelukt om om te denken; ik ben lid geworden van het BOLD Netwerk, een netwerk van en voor remote ondernemers en vanaf dag één is dit netwerk zeer waardevol gebleken. En daar ben ik super dankbaar voor. Voor de remote ondernemers onder ons: ik raad dit netwerk heel erg aan! Je hebt er echt wat aan. Ik ben ook gevraagd een workshop te geven over de Persoonlijke Kracht (ik ben ook Persoonlijke Kracht Coach) in Ferragudo voor een gezelschap van Amerikaanse onderneemsters die een retraite volgen van een goede vriendin van mij. Dit gaat ook niet zonder slag of stoot want de testen moeten dus vertaald worden in het Engels en dat gebeurt in een tool/programma wat weer door een externe partij wordt gedaan. Dus het is even afwachten of we deadline gaan halen. Maar voor alle zekerheid is er al een Plan B.

Denken in oplossingen; ik weet niet beter en dat ging altijd erg snel bij mij. Tegenwoordig gaat het allemaal ietsjes langzamer, maar ik ga er van uit dat dit een tijdelijke energiedip is.

Geheen-en-Weer

Vanaf begin oktober ben ik weer voor een aantal maanden thuis in Ferragudo, gaat mijn partner weer pendelen tussen Nederland en Portugal en zal het na een week daar weer de normaalste zaak van de wereld zijn dat ik daar ben. Ik hoop dat er voldoende aanmeldingen zijn voor The Wine Experience, wat gaat daar mis denk ik dan. Deze experience wordt ook gedeeld via Algarve Tips, een nieuwe partner van Ferragudo Dreams voor een nog groter bereik, maar de tijd gaat dringen. Voelt wel als een teleurstelling eigenlijk. Het zit goed in elkaar, prijs is goed, timing perfect maar toch komen de aanmeldingen niet binnenstromen, heel veel geïnteresseerden dat wel. Had ik te hoge verwachtingen misschien? Of ben ik te laat begonnen met promoten?

We gaan het zien. Als het er niet is, dan is het er niet. Is het niet de goede tijd ofzo. Maar het was zo tof geweest als het wel zo was.

Tot snel weer in Portugal of Nederland. Ben je een keer in Ferragudo, laat het me vooral weten, drinken we een kopje koffie.

Até à proxima!


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar Ferragudo Dreams vanuit deze prachtige plek in de Algarve.