Street Art: MaisMenos

MaisMenos is een interventiekunstproject van de Portugese beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Miguel Januário. Het begon in het kader van een academisch proefschrift in 2005 en ging later een eigen leven leiden. Onder de naam ±MaisMenos± maakt hij tot nadenken stemmend werk. Vaak zijn het eenvoudige zinnen geschilderd op emblematische plaatsen, teksten die voorbijgangers tot nadenken kunnen aanzetten. Street art met een boodschap.

De Portugese ontwerper Miguel Januário werd geboren in 1981. Hij zit in zijn vijfde jaar aan de Faculteit voor Design en Schone Kunsten van de Universiteit van Porto als hij een uitdaging voorgeschoteld krijgt: een symbool creëren dat niets betekent maar zichzelf kan ‘verkopen’ door anonimiteit. Met als resultaat ±maismenos±, een eenvoudig concept dat twee tegenstellingen verenigt en confronteert.

Street Art: MaisMenos

Met dit symbool trekt hij de hedendaagse politieke, sociale en economische situatie in twijfel en demonstreert hij de actieve rol die een kunstenaar kan en moet spelen in de samenleving. Zijn werk is een kritische reflectie op hedendaagse stedelijke samenlevingen. Door een bepaalde expressie wordt het project conceptueel gereduceerd tot een eenvoudige vergelijking en het uitsluiten van tegenstellingen: meer/minder, positief/negatief, zwart/wit. Naast talrijke illegale en openbare kunstinterventies in verschillende landen, is werk uit het project ook tentoongesteld in verscheidene solo- en groepstentoonstellingen.

Met zijn provocerende uitspraken onderzoekt hij nieuwe manieren van straatkunst, waarbij hij de grote graffitiletters en tekeningen die we gewend zijn te bewonderen, vanwege hun kleuren en design, buiten beschouwing laat. Hij studeerde grafisch ontwerp, maar het was de ervaring met graffiti die hem een nieuw perspectief gaf hoe hij de openbare ruimte kon gebruiken om zijn boodschap over te brengen en mensen aan te moedigen vragen te stellen. Dit maakt zijn werk erg herkenbaar.

Street Art: MaisMenos

Vanuit dat idee werd een project geboren en ontstonden de eerste samenwerkingen. In 2004 met de Culturele Ruimte van de stad Porto “Bad Habits”, waarvoor Miguel Januário verantwoordelijk was voor het grafische ontwerp.  Dit was het begin van verschillende freelance-activiteiten.

Bovenstaand werk bestaat uit zo’n drieduizend tegels en kende tientallen deelnemers, zowel professionals als amateurs. Iedereen moest door middel van/op keramische tegels antwoorden op de vraag “Wie ben jij Porto?” De muurschildering beslaat 135 m2 en bevindt zich vlakbij het Estação de São Bento.

Street Art: MaisMenos

Wat graffiti betreft zijn zijn ‘streetments’ een bron van inspiratie voor zowel hem als de kijker, maar het kost vaak de nodige tijd om de juiste woorden te vinden om de ‘Portugeesheid’ te ondermijnen van het publiek dat hij toespreekt. Een paar voorbeelden: “± O povo vencido jamais será unido” (“Het overwonnen volk zal nooit verenigd worden”), “± Creditamos em Deus” (“Geef de eer aan God”) “± Poupe a agua. Assim podemos jogar golfe” (± Bespaar water. Zodat we kunnen golfen).

De interventies van MaisMenos lijken eenvoudig, maar ze dragen krachtige boodschappen uit. Zijn werk is, naast in Lissabon en Porto, op meerdere plekken ter wereld te vinden.

Neem voor meer werk ook eens een kijkje op zijn Instagram en/of website.