Recept: Massada de Pernil Fumado

De basis voor dit pasta recept is gerookte varkensschenkel. Niet heel Portugees denk je misschien, maar niets is minder waar. Het lijkt in de verste verte niet op een Italiaanse pasta maaltijd. Het doet soms bijna aan als een rijkelijk gevulde soep. Deze Massada de Pernil Fumado is erg handig om restjes op te maken, als je bijvoorbeeld Pernil Fumado Assado no Forno hebt gemaakt. Maar uiteraard kun je het ook gewoon maken, zonder restjes te gebruiken.

Heb je geen restjes pernil over van een eerder gerecht? Kook hem dan in een pan met ruim water in twee à tweeëneenhalf uur gaar. Haal hem vervolgens voorzichtig uit de pan en laat voldoende afkoelen tot je hem met je vingers schoon kunt maken en het vlees van het bot kunt verwijderen. Trek het vlees met je vingers in stukjes. Bewaar het kookwater.

Massada de Pernil Fumado

Massada de Pernil Fumado

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Pernil fumado is een ingredient dat, zoals ik al eerder aangaf, in Portugal een stuk makkelijker verkrijgbaar is dan in Nederland.

Categorie: – VarkenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 250 gram elleboogpasta (pipe rigate)

  • 200 gram chouriço picante

  • paar wortels/penen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 zoete aardappel

  • 1 laurierblaadje

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1250 à 1500 ml runderbouillon (of kookwater van de pernil)

  • 1/2 glas droge witte wijn

  • restje pernil fumado

  • halve groene kool

  • olijfolie

  • snufje paprikapoeder

  • zout & peper

Bereiding

  • Begin met de algemene voorbereidingen. Snijd een stuk van ongeveer 5cm van de chouriço en leg apart. Ontdoe de rest van zijn velletje en snijd in plakjes. Snijd de ui in dunne halve maantjes of snipper hem. Schil de wortels en snijd in plakjes. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Pers de tenen knoflook.
  • Zet een wok of ruime soeppan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Bak de plakjes chouriço aan beide kanten licht bruin en schep uit de pan op een vel keukenpapier. Gebruik het vet in de pan om je ui, samen met het laurierblaadje, in te fruiten. Voeg zodra de ui glazig is de geperste knoflook toe en roer goed door. Bak even mee.
  • Voeg vervolgens de eetlepels tomatenpuree toe, roer wederom goed door, en bak rustig mee. Blus na een minuut of twee af met de witte wijn.
  • Nu gaan de bouillon, de blokjes zoete aardappel, het stukje chouriço (dat je apart had gelegd) en de wortels erbij. Roer alles door en laat op laag vuur beetgaar koken. Breng op smaak met wat zout, paprikapoeder en versgemalen peper.
  • Dan gaat de pasta ook in de pan. Schep alles even goed om en kook de pasta gaar in een minuut of tien (afhankelijk van de gebruikte pasta). Voeg indien nodig wat extra bouillon of kookwater toe. Als laatste gaan de stukjes pernil fumado, de plakjes chouriço en de kool erdoor. Het vlees is al gaar, dus hoeft alleen nog maar verwarmd te worden. De kool hoeft maar kort te garen, zo behoudt hij zijn bite.
  • Vergeet niet het laurierblaadje en het stukje chouriço uit de pan te halen. Schep de massada de pernil fumado in diepe borden en garneer met wat fijngesneden peterselie. Serveer met stevig brood en partjes citroen voor de liefhebber.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In plaats van een chouriço picante kun je uiteraard ook een normale chouriço gebruiken. Voeg dan (naar smaak) wat fijngesneden piri-piri toe.
  • Bij gebrek aan couve lombarda oftewel groene kool (savooie) zou je ook kunnen kiezen voor cavalo nero, spinazie of raapstelen. Ik had nog een restje spitskool in huis, dus heb dat gebruikt.
  • Ook lekker om eens wat champignons in stukjes/plakjes mee te bakken met de ui.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!