Recept: Mousse de Alfarroba

Deze mousse de alfarroba is een iets gezondere variant op de Portugese favoriet mousse de chocolate. Een nagerecht dat je in de Algarve in de meer traditionele (niet toeristische) restaurants nog wel eens op de kaart terug kunt vinden. Maar je maakt het ook heel makkelijk en snel thuis eens klaar. Eentje voor de liefhebber van die typische johannesbrood smaak.

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of deze mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. 

Mousse de Alfarroba

Johannesbrood heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine B1, A, B2, en is daarnaast een belangrijke bron van calcium, magnesium, ijzer, eiwitten en natuurlijke vezels. Het is vetarm, glutenvrij en er zijn studies die aangeven dat het antioxiderende eigenschappen heeft.

Mousse de Alfarroba

Mousse de Alfarroba

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen
Categorie: » NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 100 gram carob poeder (farinha de alfarroba)

  • 100 gram licht bruine basterdsuiker

  • 150 gram gezouten boter (kamertemperatuur)

  • 4 eieren

  • 1 eetlepel honing

  • 1 borrelglaasje portwijn

  • 1 sinaasappel

Bereiding

  • Doe de zachte boter samen met de suiker, het carob poeder, de honing en het glaasje port in een beslagkom en klop met een mixer tot een romige, egale massa. Rasp wat sinaasappelschil (naar smaak) boven de kom en roer erdoor.
  • Splits je eieren en doe de eiwitten in een ruime schone kom. Voeg de eidooiers toe aan je carobmengsel en mix goed door elkaar. Klop je eiwitten stijf. Zet vast een aantal schaaltjes klaar om je mousse de alfarroba in te serveren.
  • Vouw/spatel als laatste de opgeklopte eiwitten met en schuimspaan rustig door het carobmengsel. Klop dit niet, dan sla je alle lucht eruit.
  • Schep je mengsel in de schaaltjes, dek af met wat huishoudfolie en zet in de koelkast om op te stijven. Bestrooi voor het serveren eventueel met wat fijngehakte (ongebrande) amandelen.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • In Portugal gebruiken ze farinha de alfarroba. Vertaald is dit johannesbroodpitmeel, maar dat is hier in Nederland niet hetzelfde. Gebruik daarom carob of als je het in een Portugese winkel kunt krijgen de echte farinha de alfarroba uit Portugal.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!