Recept: Mousse de Chocolate

Wie houdt er nou niet van chocolade?! Dus voor alle chocoladeliefhebbers onder ons een Portugese favoriet: chocolade mousse. In Portugal standaard op de dessertkaart, van kleine café’s tot grote restaurants. Maar ook heel makkelijk thuis te maken met dit simpele recept. Er zijn talloze varianten, dus met deze basis kun je er lustig op los experimenteren! Ongegeneerd genieten op die dagen dat je even niet op de calorieën wilt letten…

Kleine noot vooraf: Portugese chocolade mousse is meestal vrij machtig en minder luchtig dan wij hier gewend zijn.

Ingrediënten

200 gram pure chocolade
6 eieren
6 eetlepels suiker
2 eetlepels roomboter

Bereiding

Als eerste snijd je de boter (op kamertemperatuur) in kleine stukjes. Breek vervolgens de chocolade in blokjes en verwarm deze au bain-marie: Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de chocolade doet smelten zonder het te verbranden.

Splits je eieren en hou de dooiers apart. Klop (met een schuin oog op je chocolade) de eiwitten en suiker totdat er een stevige, schuimige massa ontstaat. Als je de kom op de kop houdt zou het erin moeten blijven zitten. Zodra de chocolade gesmolten is, haal je de kom van het vuur. Laat iets afkoelen en voeg dan een voor een de eidooiers er aan toe. Roer goed door en voeg dan de boter toe. Als laatste voorzichtig de opgeklopte eiwitten erdoor spatelen, niet roeren!

Zet je kom nu een paar uur in de koelkast om op te stijven. En klaar!

Zoals al gezegd zijn er volop variaties op dit recept te bedenken. Ik geef mijn twee favorieten: gebruik half pure chocolade en half pure chocolade met mint smaak (Lindt) of voeg het rasp van 1 sinaasappel toe aan je gesmolten chocolade. Hhhhmmm…

Bom apetite!

Mousse de chocolate | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.