Oh, happy days!

Wat kwam ik vandaag totaal bij toeval tegen in de Albert Heijn, jawel, blikjes Guaraná?! Oorspronkelijk natuurlijk een typisch Braziliaans drankje, maar voor mij onlosmakelijk verbonden met Portugal. Overal te krijgen en heerlijk verfrissend op een warme zomerdag. De smaak is moeilijk te omschrijven, maar niet extreem uitgesproken. Het is vooral de typerende en exotische smaak die Guaraná drankjes zo interessant maakt. De beste merken hebben een fruitige smaak, zijn niet te zoet, en hebben een plezierige nasmaak.

De Guaraná bes bevat hoge concentraties aan cafeïne, veel hoger dan in koffie, thee of andere frisdranken gevonden wordt. Een soort natuurlijk energie drankje dus, maar dan zonder die vieze chemische bubbelgum smaak van bijvoorbeeld redbull… Dus als je op vakantie in Portugal cafeïne nodig hebt, maar een keer geen zin hebt in zo’n (overigens goddelijke) espresso, bestel dan een Guaraná! Volgens Wikipedia wordt Guaraná gebruikt als middel om prestaties te verbeteren, zowel geestelijk als fysiek, en dat kan nooit kwaad tijdens de vakantie. Vooral na een avondje stappen…

Guaraná is het nootachtige zaadje van een klimplant die groeit in de Amazone in Brazilie, net ten zuiden van de evenaar. De ‘besjes’ zien eruit als een tak vol vieze beestjes die je één voor één met grote ogen aanstaren… Ze hebben ongeveer de grootte van een hazelnoot en groeien in clusters. Ze zien er lichtelijk giftig en niet bepaald eetbaar uit. Maar ja, dat is natuurlijk met meer vruchten/groenten het geval. Tegenwoordig zie je steeds vaker Guaraná poeder dat onder hem mom van superfood wordt aangeboden. De zwarte pitten worden hiervoor vermalen. Ik hou het lekker bij mijn blikje fris!

Wist je dat: de levensverwachting van Guaraná consumerende Indianen een stuk hoger is dan van de niet Guaraná-eters uit het Braziliaanse oerwoud?!

Guaraná