Veel Portugal liefhebbers kennen waarschijnlijk de traditionele Cozido à Portuguesa. Maar ook de variant van vandaag is een traditionele gerecht uit de Portugese keuken. Het wordt bereid met kikkererwten, diverse groenten en verschillende soorten vlees. Die overigens verschillen van regio tot regio. Wat je in elk geval in alle varianten terugvindt is munt, dit geeft het zijn karakteristieke smaak. Een ideaal recept om te maken tijdens een fris weekend in oktober!
De aangegeven hoeveelheden vlees kun je volgens eigen smaak wijzigen/aanpassen. Afhankelijk van wat je zelf lekker vindt en/of in huis hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld in plaats van aardappelen ook elleboog pasta of rijst in doen. Vind je het weken van de kikkererwten te veel gedoe? Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken. Deze zijn al gekookt, dus voeg ze pas op het laatst toe. Je gerecht verliest zo wel wat ‘bite’, maar het smaakt nog steeds prima. Ook kun je meer bouillon toevoegen, zodat het richting een goed gevulde soep gaat. Mogelijkheden te over!
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
COZIDO DE GRÃO werd als Prato de Dia aangeboden in een achteraf restaurantje in Tavira. Ik wilde er eerst niet aan want het zag nogal ondefinieerbaar uit.
De restauranthouder bleef bezweren dat het echt heel lekker was. En dat was het. Ik heb daar voor 6 euro een heerlijk maaltijd gehad en het heeft mij ook er toe overgehaald om de vertrouwde kost los te laten en wat meer tussen de Portugezen te gaan eten.