Recept: Cozido de Grão

Veel Portugal liefhebbers kennen waarschijnlijk de traditionele Cozido à Portuguesa. Maar ook de variant van vandaag is een traditionele gerecht uit de Portugese keuken. Het wordt bereid met kikkererwten, diverse groenten en verschillende soorten vlees. Die overigens verschillen van regio tot regio. Wat je in elk geval in alle varianten terugvindt is munt, dit geeft het zijn karakteristieke smaak. Een ideaal recept om te maken tijdens een fris weekend in oktober!

De aangegeven hoeveelheden vlees kun je volgens eigen smaak wijzigen/aanpassen. Afhankelijk van wat je zelf lekker vindt en/of in huis hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld in plaats van aardappelen ook elleboog pasta of rijst in doen. Vind je het weken van de kikkererwten te veel gedoe? Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken. Deze zijn al gekookt, dus voeg ze pas op het laatst toe. Je gerecht verliest zo wel wat ‘bite’ maar smaakt nog steeds prima. Ook kun je meer bouillon toevoegen, zodat het richting een goed gevulde soep gaat. Mogelijkheden te over!

Ingrediënten

500 gram gedroogde kikkererwten
1/2 chouriço
1 farinheira
1 morcela (Portugese bloedworst)
500 gram lamsvlees (of rundvlees of beide)
200 gram hele snijbonen
2 wortels
2 teentjes knoflook
2 uien
300 gram aardappelen
300 gram pompoen
1 rijpe tomaat
1 bosje munt
rundvlees bouillon
zout en peper

Bereiding

Laat de kikkererwten ongeveer 12 uur weken in een kom met ruim water.

Doe de kikkererwten in een snelkookpan en zet ze ruim onder rundvleesbouillon. Heb je geen snelkookpan, geen probleem, dan kan alles in een normale pan. Voeg er ook het vlees, samen met de chouriço, morcela en farinheira, plus de uien (in achten) en de geperste knoflook aan toe. Kook dit nu 20 minuten in de snelkookpan of twee uur in een normale pan met deksel. Check na deze tijd of je kikkererwten en vlees gaar (en mals) zijn. Zijn de kikkererwten wel gaar, maar je vlees nog niet? Haal dan de kikkererwten uit de pan en kook je vlees nog iets langer.

Terwijl alles kookt kun je mooi de groentes snijden. Snijd de bonen in stukjes van ongeveer 2 cm. Snijd de wortels in de lengte in vieren en vervolgens in kleine stukjes. Ook de aardappels (met of zonder schil) en pompoen (zonder schil)  kunnen in blokjes van ongeveer 2 centimeter worden gesneden. En snijd de tomaat in kleine blokjes.

Zodra alles gaar is haal je het vlees uit de pan. Laat de kikkererwten in de pan zitten en voeg hier de overig groentes en aardappels aan toe. Breng op smaak met zout en peper, en eventueel een beetje piri-piri (voor de liefhebber). Kook met het deksel op de pan tot alles gaar is. Snijd ondertussen het vlees en de worsten in grote stukken. Zodra de groentes gaar zijn gaan het vlees weer terug in de pan. Roer alles goed door elkaar en kook nog een kleine tien minuten, zodat de smaken zich goed kunnen mengen.

Draai het vuur uit en voeg je fijngesneden bosje munt toe. Roer door en laat met het deksel op de pan nog 5 minuten staan. Serveer warm.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.