Oh! My Cod Foodtours

Telkens als ik in Lissabon ben probeer ik wat nieuws te doen/ontdekken. Dit keer stond er een foodtour op de planning! We kozen voor de Original Lisbon Food & Wine tour van Oh! My Cod Foodtours. Deze tour heeft verschillende stops, allemaal in restaurants en winkels gerund door lokale families met traditionele Portugese gerechten in Alfama, Mouraria and Baixa. Klinkt goed!

Je kunt er bij deze specifieke tour voor kiezen of je overdag of ’s avonds op pad gaat, net wat jou uitkomt/jij liever hebt. Wij kozen er voor de dagtour te doen. De Portugese keuken heeft zoveel te bieden. Hij staat bekend om zijn wijn, vlees, zeevruchten, de ei-rijke zoetigheden uit de kloosters, en nog veel meer. Van mediterrane invloeden tot de erfenis van de koloniale geschiedenis van Portugal, terug te zien in de grote verscheidenheid aan gebruikte kruiden.

“We take you places you wouldn’t find on your own. We serve meals you wouldn’t order and tell you things that you can’t Google!”

Oh! My Cod Foodtours

Note vooraf, je proeft geen pastel de nata tijdens deze tour! Die zijn op elke hoek van de straat gemakkelijk zelf te proeven bij je kopje koffie of zo uit het vuistje. Wat je wel proeft zijn andere typisch Portugese lekkernijen. Oh! My Cod Foodtours is ontstaan uit het idee om met reizigers te delen wat ze al aan het doen was met vrienden. Het werd een manier om haar enthousiasme te delen over zowel Lissabon als Portugal in het algemeen. Het unieke en de verborgen geheimen, het eten, de wijn, de belangrijke contrasten tussen de kosmopolitische regio’s en de traditionele, maar ook zowel de geografische als de culturele.

Mocht je vegetarisch zijn of een bepaalde voedselallergie hebben geef dit dan van te voren aan, zodat ze hier regelingen voor kunnen treffen. De tour kan geheel aangepast worden voor vegetariërs, glutenvrije fijnproevers, pescotariërs, lactose-intolerantie en reizigers met een keto-dieet. Het is niet nodig om hiervoor een privé tour te boeken.

Oh! My Cod Foodtours

We spreken af om 11 uur onder de Arco da Rua Augusta, een punt dat voor iedereen makkelijk te vinden en herkennen is. Al komen wij door een accommodatie wissel in de ochtend nog bijna te laat… Gelukkig treffen we de rest van de groep al aan onder de triomfboog en kunnen we zo aanhaken. Het introductierondje moet alleen wel even opnieuw (sorry!). Onze gids voor de dag is Silvia, een echte Lisboeta (geboren en getogen in Alfama) met een achtergrond in antropologie.

De groep bestaat uit een familie uit Amerika, een Amerikaans stel, een stel vrienden uit Australië en dus twee Nederlanders. Een divers gezelschap. Het minimale aantal personen om een tour door te laten gaan is twee en het maximale aantal is tien. We gaan rustig aan van start en lopen in een aangenaam tempo door de stad, richting onze eerste stop. Silvia verteld ondertussen honderduit over het ontstaan/de geschiedenis van de stad en wat we zoal tegenkomen onderweg. Een leuk stukje achtergrond informatie!

Oh! My Cod Foodtours

De eerste stop draait geheel om een aantal typisch Portugese etenswaren. Denk bacalhau, kaas, port, etc. Zie ook de foto boven het artikel. Uiteraard worden er wat dingen geproefd en krijgen we tekst en uitleg bij alles wat we proeven. We staan gezellig buiten op straat te smullen. Met aanvullend wat meer informatie over de Portugezen en hun voorliefde voor bacalhau. Wees niet bang, je hoeft ’s ochtends nog niet gelijk aan de klipvis. 😉

Oh! My Cod Foodtours

Na de eerste gastronomische stop pikken we ook een stukje cultuur mee (zie foto). Een plek die voor veel toeristen waarschijnlijk nog onbekend is, maar zeker een aanrader. Daarna maken we een doorsteekje richting Mouraria. En zo kom je dus op plekjes waar je zonder local wellicht niet zo snel zou komen! Mouraria is een van de meest traditionele wijken van Lissabon. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen van verschillende culturen en tegelijkertijd een plek die oude tradities in leven houdt. Portugal bezat vroeger een aantal Afrikaanse koloniën; Kaapverdië, Mozambique en Angola behoorden tot 1975 toe aan Portugal. Van de koloniale geschiedenis proeven we tijdens de tweede stop.

Oh! My Cod Foodtours

Een klein stukje verderop in dezelfde wijk stoppen we bij een klein, door een familie gerund restaurant dat stevige, authentieke Portugese gerechten serveert. In de keuken zwaaien twee gezusters de scepter. De echte traditionele Portugese keuken, hier eet je alsof je bij je (Portugese) oma thuis bent! Zelfs de aankleding van het restaurant is geheel in stijl. Uiteraard proeven we hier een smakelijk bacalhau gerecht, met een lekker glaasje groene wijn erbij.

Oh! My Cod Foodtours

Met onze buikjes al aardig gevuld struinen we door de straatjes richting Alfama. De tour is zo opgezet dat er geen heuvels beklommen hoeven te worden, dus dat is een aangename bijkomstigheid in een stad gebouwd op zeven heuvels. We krijgen uitleg over de oude stadsmuren, de volkswijk en alles waar ons oog maar op valt. Dit is de buurt waar onze gids is opgegroeid en nog steeds woont, dus ze kent elk hoekje en steegje en komt dan ook veel bekenden tegen onderweg.

Oh! My Cod Foodtours

Na een informatieve en interessante wandeling door Alfama nemen we plaats voor de laatste stop van de tour. Er staan petiscos op het menu! Zo kun je lekker van meerdere dingen wat proeven. Uiteraard ontbreken bij alle stops ook de (non) alcoholische versnaperingen niet, om het plaatje helemaal compleet te maken. Ook krijgen we hier wat extra uitleg over Portugese wijnen en de verschillende wijnregio’s.

Oh! My Cod Foodtours

Deze tour duurt 3,5 uur in totaal. Je hoeft er geen super goede conditie voor te hebben, je slentert op je dooie gemak door de straatjes. Comfortabel schoeisel is wel aan te raden. Wellicht handig om te weten; de tour eindigt niet op dezelfde plek als waar je begonnen bent, maar in Alfama. Voor de overige deelnemers was het de eerste keer in Lissabon, voor ons uiteraard niet. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ook wij hebben weer nieuwe dingen geleerd en geproefd, dus laat dat je er niet van weerhouden om ook eens een foodtour te doen!

Neem voor de mogelijkheden eens een kijkje op de website van Oh! My Cod Foodtours. Er zijn verschillende tours te boeken in de hoofdstad, zo is er voor elk wat wils. Maar ze hebben sinds kort ook een volledig foodtour van een week op de Azoren opgenomen in het programma.