Ik Vertrek: Orgulho

Orgulho, trots! Trots ben ik op ons en op ons Vila Foia. Waarom? Omdat we eindelijk een aantal plannen werkelijkheid zien worden. Veranderingen beginnen vorm te krijgen en dat voelt goed. Stapje voor stapje komen we zo dichterbij het perfecte plaatje, onze droom in de bergen van de Algarve, een eco- en mensvriendelijk Vila Foia Monchique.

De afgelopen weken zijn Michel en ik druk bezig geweest om te bedenken hoe we Vila Foia groener kunnen maken. En dan bedoel ik niet de tuin want die is al prachtig en groen. Maar dan bedoel ik natuurlijk de eco-footprint van een verblijf bij Vila Foia verlagen. We hebben gekozen om in eerste instantie in te zetten op het beperken van ons plastic afval en het vergroenen van onze stroomvoorziening. En de eerste stappen hierin zijn inmiddels gezet.

Eind mei zijn er 24 zonnepanelen met een totaal vermogen van 9.6 KwP geïnstalleerd op het dak van Vila Foia. Door de vorm van het dak en de ligging op de berg zie je ze nauwelijks wat de prachtige blik op Vila Foia niet aantast. Maar ze zijn er wel en doen hun werk al prima. De eerste 500 KwH zijn al opgewekt en de Portugese zon helpt ons zo elke dag om de energierekening te verlagen en Vila Foia groener te maken.

Orgulho

Ook de berg plasticafval was ons een doorn in het oog. Gasten krijgen bij aankomst een fles Monchique water op hun kamer om de eerste dorst na de reis te lessen. Een leuk gebaar van een lokale producent maar wel in een grote plastic fles. Ook dat kan anders dachten wij. Binnenkort staat dus in elke kamer een mooie glazen fles met ons logo er op, gevuld met het zelfde lokale Monchique mineraalwater. Dat scheelt een berg plastic. Ook de was gaat vanaf nu in katoenen zakken naar de wasserij in plaats van in grote plastic vuilniszakken. En tot slot staat straks de reserve toiletrol in elke kamer niet meer in een lelijk plastic zakje op je te wachten maar in een leuk katoenen zakje met ons logo. Het lijken kleine stapjes maar als je het allemaal optelt is het toch een flinke berg plastic. Leuk om hier zo mee bezig te zijn en ook erg leuk om al de eerste positieve reacties van gasten hierop te krijgen!

Orgulho vertaalt in het Nederlands naar trots, in het Engels naar Proud of Pride. En toevallig is juni wereldwijd pride maand voor de LGBTIQ+ community. Wereldwijd worden in juni verschillende festiviteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor deze groep die op veel plekken in de wereld nog gediscrimineerd, bedreigd en zelfs gecriminaliseerd wordt. Iedereen mag orgulho zijn op wie hij is en mag daar niet om gediscrimineerd worden. Hier staan wij helemaal achter en in de maand juni willen we dit dan ook nog eens extra uitdragen om support te geven aan iedereen die dit niet zo ervaart en om te laten zien dat iedereen welkom is bij ons. Daarom hesen wij op 1 juni vol trots de pride vlag (of regenboogvlag) bij Vila Foia en deze blijft hangen tot het eind van de maand. Op onze social media geven we hier extra aandacht aan en in de receptie hangt een pamflet met uitleg over de pride maand, waarom deze helaas nog steeds belangrijk is en waarom wij daar dus aan mee doen.

Orgulho

Nos temos Orgulho!

We are proud!


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel heeft hij de grote stap gewaagd en afgelopen maart een alojamento local in Monchique, Portugal overgenomen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.