Recept: Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Niets ademt herfst zoals kastanjes. São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanje tijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanje verkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken!

Het tweede kastanje recept deze maand is een verrassend lekker ovengerecht dat kastanjes combineert met eend en kweeperen: Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel. Herfst op je bord!

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Haal je je eend bij de poelier? Vraag dan of ze eendenbouten hebben. Zo niet, snijd dan om te beginnen zelf je eend in stukken. Of braad hem in zijn geheel als je niet zo’n hele grote eend hebt.

Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

2

uur 

30

minuten
marineren

4

uur 
Totale tijd

3

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 eend

  • 1 grote kweepeer

  • 15 kastanjes (ongeveer)

  • 1 volle eetlepel honing

  • 1 citroen

  • 2 tenen knoflook

  • 1 bosje verse rozemarijn

  • paprikapoeder

  • saffraan

  • knoflook poeder

  • 1 laurierblaadje

  • 2 eetlepels olijfolie

  • boter

  • zout

  • versgemalen zwarte peper

  • water

Bereiding

  • Leg de eendenbouten /stukken eend met het vel naar boven in een ovenschaal of braadslede en breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, wat fijngesneden (of gedroogde) rozemarijn en het sap van een halve citroen. Hussel alles even goed door elkaar en laat de smaken rustig een paar uur intrekken.

    Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel
  • Leg je kastanjes een half uur tot een uur in een bak met water. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed). Dit maakt het vervolgens makkelijker om ze te pellen, omdat het schilletje dan minder droog en stug wordt. Snijd de kastanjes met een scherp mes doormidden en pel ze met behulp van een theelepeltje. Dit wip je met de bolle kan naar boven zo onder de schil en dan lepel je de halve kastanje als het ware uit. Verdeel over de ovenschaal/braadslede.

    Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel
  • * Word je niet zo blij van de vliesjes om de kastanjes en ben je een geduldig type? Zet de halve kastanjes dan na het rauw pellen 10 à 15 minuten op 180 graden in de oven. Doe dit met maar een paar tegelijk, want het werkt alleen als de kastanjes warm zijn. Vervolgens kun je met een mespuntje het vliesje iets makkelijker verwijderen.
  • Verwarm je oven voor op 150°C graden.
  • Spoel de kweepeer goed af en snijd hem, zonder de schil te verwijderen, in vieren. Verwijder voorzichtig het klokhuis en snijd de kwarten in partjes. Leg de partjes vervolgens met de schil naar beneden rondom de eend in de ovenschaal of braadslede. Pel de knoflook en snijd de tenen in plakjes en strooi uit over de eend en kweepeerstukjes. Schik een takje verse rozemarijn tussen de stukken eend.

    Pato Assado com Marmelos, Castanhas & Mel
  • Breng alles op smaak met het sap van de andere helft van de citroen, een snuf zout, de honing en de olijfolie. Dit gaat het makkelijkst als je het van tevoren met een vorkje even los/door elkaar klopt. Bestrooi vervolgens met een beetje saffraanpoeder (in de vijzel stampen). Schep ongeveer zes eetlepels water in de ovenschaal en verdeel een aantal klontjes boter over het oppervlak. Zet je eend 2 à 2 1/2 uur in de oven, op 150°C graden en rooster langzaam goudbruin en gaar. Bedruip tussendoor regelmatig met het vocht onderuit de schaal. Voeg als het geheel te droog wordt wat extra lepels water toe, zodat de saus niet verloren gaat.
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!