De lava baden van Porto Moniz

Altijd al eens veilig pootje willen baden tussen scherpe, grillige lava stenen? Goed nieuws, je hoeft er niet direct voor naar Hawaï. Het kan een stuk dichter bij huis, op Madeira wel te verstaan. De plaats Porto Moniz is door het vulkanische strand, én een hoop andere zaken, een uitstekende vakantiebestemming!

Porto Moniz is een kleine en aangename plaats op het noordwestelijkste punt van het eiland. Het dorp is vooral bekend door zijn natuurlijke zwembaden en grillige kust met lava rotsen. De rotsen liggen als een soort rif rond het plaatsje. Bij vloed overstromen deze rotsen en vullen zo de zwembaden die vooral door de lokale bevolking bezocht worden. Zwemmen is er volkomen veilig in de zomer, echter in de winter kan het er door de stroming wel eens gevaarlijk zijn. Er wordt hier, net als op de stranden, gebruikt gemaakt van vlaggen om aan te geven of er al dan niet gezwommen mag worden. De foto’s bij het artikel zijn genomen in februari, op een winderige dag, er hing dan ook een rode vlag te wapperen.

De lava zwembaden zijn een goede gelegenheid om te ontspannen, te zonnen, of een duik te nemen. In totaal beslaan ze maar liefst 38.000 vierkante meter! Er is een kinderzwembad, kluisjes, een douche, kleedkamers en een snackbar (alleen geopend tijdens de zomermaanden). Zorg er wel voor dat je je eigen strandhanddoek meeneemt. Zijn de bedjes allemaal bezet? Vlij je handdoek dan ergens op een plateau neer. Misschien niet zo comfortabel, maar het uitzicht is er niet minder om! De toegang tot de lava zwembaden is tijdens de wintermaanden beperkt. Op sommige dagen kan moeder natuur namelijk zorgen voor een waar golfslagbad.

Klaar met relaxen? Wandel dan eens over de fraaie promenade, die de rotsbaden met het haventje verbindt. Misschien ook leuk om een bezoekje te brengen aan het aquarium, ondergebracht in het oude São João Batista fort. Dit is een kopie van een eerder fort dat dateert uit 1730. Het oorspronkelijke fort werd gebouwd toen Porto Moniz de belangrijkste haven was om aan wal te gaan aan de noordkust van Madeira. De stad was daarmee ook gelijk het grootste aanval-, en diefstaldoelwit voor piraten. Met de verbetering van de toegankelijkheid over het hele eiland, en de ontwikkeling van andere steden, begon de haven het belang te verliezen en begin 19e eeuw werd het fort al verlaten. Aan het einde van de 20e eeuw werden de ruïnes gekocht en omgebouwd tot een aquarium.

Het Madeira Aquarium heeft 11 tanks die stuk voor stuk de onderwaterwereld rondom Madeira weergeven. Verschillende soorten vissen, zoogdieren en maritieme ongewervelde kunnen hier worden bekeken, allemaal gevangen in de wateren van Madeira.

Porto Moniz

Tot slot de “Miradouro da Santa”. Dit uitkijkpunt met een spectaculair uitzicht op Porto Moniz mag je zeker niet missen als je aan het einde van de dag weer vertrekt!