Cabo Espichel

Vorige week vertelde ik over Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Vandaag neem ik je mee naar een andere kaap in dezelfde regio, iets zuidelijker gelegen. Eentje die in mijn ogen meer het bezoeken waard is. Het geweldige uitzicht is namelijk niet het enige dat je hier vindt. Benieuwd naar wat er nog meer te zien is? Lees dan snel verder!

Ook Cabo Espichel is een kaap aan de westkust van Portugal, iets ten westen van Sesimbra. Deze kaap ligt in het verlengde van het Serra da Arrábida. Er staan hier echter weinig bomen door de sterke blootstelling aan de zeewind. Het gebrek aan hoge begroeiing draagt alleen maar bij aan het weidse uitzicht.

Cabo Espichel

Santuário de Nossa Senhora do Cabo

Ook wel Santuário de Nossa Senhora da Pedra de Mua genoemd. Als je aan komt rijden is dit het eerste wat je ziet. Het complex staat met de rug naar de zee, omringd door het prachtige natuurlijke landschap. De meeste bouwwerken in het complex, waaronder de kerk, zijn gebouwd rond 1701 om de grote stroom pelgrims die hier naar toe kwamen op te vangen. De kerk wordt geflankeerd door een aantal bescheiden bijgebouwen waar de pelgrims die daar aankwamen, konden schuilen. Deze werden Casa dos Círios of simpelweg Hospedarias genoemd. Dit was het centrum van de bedevaart. Aan het begin van het plein staat een groot kruis, hier begint het heiligdom.

Ook binnen is er een en ander het bekijken waard. Naast veel gekleurd marmer is daar het hoofdaltaar in de barokke stijl met een beeld van Nossa Senhora do Cabo. Een plafondschildering in perspectief uit 1740. En verder een aantal 16de eeuwse schilderijen in de sacristie. Wil je de kerk bezoeken houd dan de openingstijden in de gaten. Rond zonsondergang baadt alles in een gouden gloed, wat voor prachtige plaatjes zorgt.

Openingstijden:
Zomer
Maandag t/m vrijdag:  van 09:30 -13:30 en van 14:30 – 17:30 uur
Zaterdag en zondag: van 09:30 – 13:30 en van 14:30 – 18:30 uur
Winter
Maandag t/m vrijdag: van 09:30 – 13:30 en van 14:30 – 17:00 uur
Zaterdag en zondag: van 09:30 – 13:30 en van 14:30 – 18:00 uur

Cabo Espichel

Ermida da Memória

Achter de kerk, uitkijkend over het water, staat deze kleine kapel. De buitenkant is bijna geheel wit, met twee kleine tegelpanelen (in slechte staat). Het interieur daarentegen is, vanaf de grond tot ongeveer heuphoogte, bekleed met 17e-eeuwse blauw/witte tegelpanelen die de legende van de Senhora do Cabo vertellen. Volgens deze legende zou de Maagd hier in 1410 tot een bejaarde echtpaar verschenen zijn. Op die exacte plek staat nu deze 15de eeuwse kapel. Je kunt de kapel niet vanbinnen bezoeken, deze is afgesloten. Wel kun je, door een getraliede deur, naar binnen gluren om wat van het interieur op te vangen. De kapel zelf is gebouwd in een wat Arabische stijl, met een vierkante basis en een typische ronde gewelfde koepel.

Pedra da Mua

Deze dinosaurussporen zijn goed bewaard gebleven en vormen het bewijs van een belangrijke reeks paleontologische gebeurtenissen in de provincie Sesimbra. Er zijn hier sporen terug te vinden van sauropods en theropods, die tot ongeveer 145 miljoen jaar geleden leefden. Waarschijnlijk had je geen idee dat ze hier te vinden/zien waren. Er zijn 38 sporen van de sauropods en twee van de theropods gevonden. In één van de, nu gekantelde, lagen van de de kliffen zijn er zeven parallelle sporen van kleine sauropods (herbivoren met kleine koppen en lange nekken en staarten) te zien. Na deze groep zijn er drie grote sauropods gepasseerd, dit omdat er sprake is van overlapping met de poot afdrukken van de kleinere. Er staat een door de zon vervaagd bord met wat informatie in het Portugees en je zou één van de sporen op eigen houtje kunnen bezoeken. Zorg dan wel voor goed schoeisel, het is nogal een klim/afdaling. Of bezoek ze, net als mij, met een gids van Vertente Natural.

Cabo Espichel

Of je nu wel of niet op ontdekkingstocht gaat tussen de dinosaurussporen, het is een prachtig punt voor natuur- en cultuurliefhebbers. Overigens waait het ook op deze kaap behoorlijk. Maar de geweldige vergezichten over de Atlantische oceaan, de steile kliffen, de prachtige kerk, het charmante kapelletje en nog wat ander overblijfselen van oude bouwwerken maken dat snel goed. Je ziet er nog delen van de ruïnes van het Casa da Ópera, Casa da Água en het Aquaduct.

Cabo Espichel

Je vindt deze kaap zo’n 40 kilometer ten zuiden van Lissabon. Gelegen aan zee, tussen Setúbal en het vissersstadje Sesimbra, aan de rand van het natuurpark Parque Natural da Arrábida. Een bezoek is daardoor makkelijk te combineren met een bezoek aan een van beide steden of het natuurgebied, met zijn prachtige stranden.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.

Benieuwd naar andere kapen in Portugal? Je leest er hier meer over!