Sé do Porto

Frankrijk het land van de prachtige kathedralen? Ja, maar Portugal kan er ook wat van! In Porto staat middenin de stad, op een hoger gelegen punt, de prachtige Sé do Porto. Ik dacht er een rondje omheen te lopen en een vluchtig kijkje in de kerk te nemen, totdat mijn oog viel op de azulejos achter een openstaande deur. Een oudere dame vertelt me dat achter die deur het klooster schuilgaat. Tja, toch even kijken dan maar…

De Sé do Porto, oftewel de kathedraal van Porto, staat in het hart van het historische centrum. Het is één van de meest iconische en oudste monumenten van de stad. Het begin van de bouw dateert uit de eerste helft van de twaalfde eeuw en die bouw duurde tot het begin van de dertiende eeuw. De oorspronkelijk kathedraal is gebouwd in Romaanse stijl, maar door de jaren heen hebben er meerdere veranderingen in andere stijlen plaats gevonden. Vandaar dat je vandaag de dag ook barokke en gotische elementen in het gebouw terug ziet.

Sé do Porto

Het Terreiro da Sé is het plein rond de kathedraal van Porto. Naast de kathedraal vind je hier ook de kapittelzaal, het bisschoppelijk paleis en het voormalig stadhuis (Casa da Câmara). Het plein is ontstaan na een grondige renovatie in 1940, waarbij een aantal middeleeuwse wijken werden afgebroken om plaats te maken voor deze open en ruime plek. Dit is één van de mooiste miradouros, uitzichtpunten, van de stad. Schijnt het zonnetje dan spreidt zich een waar kleurenpalet voor je uit. Vanaf deze plek heb je een fenomenaal uitzicht over de oranje daken van de stad en de slingerende steegjes van het historische centrum.

Als je je blik niet op de stad, maar naar achteren richt dan zie je op het plein een pelourinho, oftewel een schandpaal. Deze werden in de Middeleeuwen gebruikt om criminelen in het openbaar te straffen. De schandpaal die je hier ziet is niet zo oud als je zou hopen. Het is een replica uit de jaren veertig, van het origineel uit de achttiende eeuw. Ook zie je de fraaie façade van de kathedraal met het roosvenster. de klokkentorens een het gedecoreerde portaal. Als je eromheen loopt vind je aan de noordkant het prachtige voorportaal met de blauw-witte azulejo panelen.

Sé do Porto

Zoals gebruikelijk is de toegang tot de kerk gratis. Hoge massieve pilaren leiden je richting het rijkversierde, barokke altaar. Kijk je vanaf het altaar terug richting de ingang dan zie je het prachtige roset raam met daaronder het orgel. In de kapel vind je het altaar van het Santíssimo Sacramento, het Heilige Sacrament. Het goudsmeedwerk op dit altaar werd in de zeventiende en achttiende eeuw gemaakt door goudsmeden uit de stad.

Als je de kathedraal binnenkomt vind je aan de rechterkant de ingang naar het klooster. Voor slechts drie euro mag je hier binnenkijken. Er gaat een nieuwe wereld voor je open wanneer je de deuren doorstapt. De gotische architectuur en felblauwe tegelpanelen maken gelijk indruk! Er is de Capela de São Vicente in barokke stijl, de sacristie, het Casa do Cabido en de kapittelzaal met een houten plafond geschilderd door kunstenaar Giovanni Battista Pachini. Daarnaast kan je een tentoonstelling bezoeken van kleding en voorwerpen die gebruikt worden bij religieuze vieringen.

Sé do Porto

Tijdens ons bezoek zwierven er, dit maakte het plaatje compleet, een aantal studenten van de Universidade do Porto door de gangen. Ze deden me denken aan de leerlingen van Zweinstein (Hogwarts)… Toverkunst ben ik hier niet tegengekomen, maar het is absoluut een magische plek. Achter elke deur van het klooster wacht een nieuwe verrassing! Kijk van te voren even goed naar de openingstijden, het zou zonde zijn als je je moest haasten!

Sé do Porto

Openingstijden:
Kathedraal
In de zomer van 09:00-12:30 en 14:30-19:00 uur
In de winter van 09:00-12:30 en 14:30-18:00 uur
Gesloten met Kerstmis en Pasen
Klooster
In de zomer van 09:00-12:15 en 14:30-18:30 uur
In de winter van 09:00-12:15 en 14:30-17:30 uur
Gesloten: Kerstmis en Pasen, op zondag en tijdens religieuze feestdagen ( ’s ochtends)

Mis: 11: 00 (dagelijks)