Porto Santo: wat te doen

Jaja, Porto Santo heeft negen kilometer aan fantastisch zandstrand, dus waarschijnlijk krijg je je week vakantie hier makkelijk vol. Maar kom ook eens van je handdoek af en stort je op één van deze leuke activiteiten. Ik heb van alles voor je uitgetest en bij andere zaken enthousiast toegekeken ;-). Vandaag in de serie “Porto Santo”: leuke dingen om te doen!

Boottocht en dolfijnen kijken

Ik heb ze gezien! Ik heb ze eindelijk gezien! Na talloze mislukte pogingen in de Algarve was het dan nu op Porto Santo eindelijk raak. Ik zag dolfijnen! En dan meteen van die enthousiaste die meesprongen met de boot. Ze werden door ons aangewezen door massa’s Kuhls pijlstormvogels. Dat zegt je misschien weinig, maar neem van mij aan dat je die niet zomaar tegenkomt boven de Noordzee… Ook heel gaaf!

We maakten onze boottocht met de broers van Mar Dourado, een bedrijf dat allerlei soorten boottochten organiseert vanaf Porto Santo. Wij gingen in een kleine, snelle boot, waarmee je én makkelijker de dolfijnen spot én niet snel zeeziek wordt. Behalve de dolfijnen lieten ze ons ook de kustlijn van Porto Santo zien en verschillende van de kleine eilandjes eromheen.

Dolfijnen

Watersporten

Op dit fijne exotische eiland past niets zo goed als de felgekleurde cabin van João. Deze sportieve beach boy heeft een klein stukje van het lange zandstrand omgetoverd tot een tropisch paradijsje met parasols, een lekker muziekje en… watersport! Je kan hier kiezen voor stand up paddle, windsurfen, bodyboarden, snorkelen of kitesurfen. Ben je nog niet zo goed in deze sporten? Dan kan je voor een paar tientjes een les krijgen. Minder sportief? In het hoogseizoen worden hier leuke strandfeestjes georganiseerd met DJ en drankjes! Alle info vind je op http://www.onwateracademy.com/

SUP

Golfen

Dit is dus zo’n onderdeel waar ik heb toegekeken, want ik kan helemaal niks van golfen. Kijk je naar de kaart van Porto Santo dan kan je de golfbaan niet missen. Aan de zuidkant van het eiland loopt ie bijna over de gehele breedte. De baan, met zowel achttien als negen holes, is ontworpen door de Spaanse golfgrootheid Severiano Ballesteros. Als je het clubhuis binnenloopt zie je een enorme maquette met de plannen die er ooit waren voor een heel dorp rond de golfbaan. Of je ooit in een huisje langs de baan kan slapen is bijzonder twijfelachtig. Wat je wel kan is heel erg lekker eten in het clubhuis! Meer info: http://portosantogolfe.com/

Golfen

Fietsen

Porto Santo heeft bergen, maar is voor een groot deel ook vlak. De zuidkust, waar zich ook de hotels bevinden, heeft een prima fietspad wat van Ponta da Calheta in het westen tot aan het centrum van Vila Baleira loopt. Fietsen is helemaal mijn ding, dus dit heb ik natuurlijk uitgeprobeerd! Ik moet zeggen dat het pad wat abrupt eindigde in Vila Baleira. Daarna moet je zelf uitzoeken hoe je precies komt waar je wilt wezen. Er gaan wel geruchten dat het fietspad wordt doorgetrokken tot aan de haven, nog verder ten oosten van Vila Baleira.

Fietsen kan je op verschillende plekken op het eiland huren. Ik had een soort mountainbike van Hotel Vila Baleira, maar zoek vooral iets bij jou in de buurt.

Vila Baleira

Wellness

Wil je helemaal niet actief zijn, maar jezelf laten vertroetelen? Ook dan zit je goed in Porto Santo. Je kan er gaan voor thalassotherapie met helend zeewater, maar ook een behandeling met zand ondergaan. Het zou wetenschappelijk bewezen zijn dat het zand van dit eiland een medicinale werking heeft, bijvoorbeeld bij reumaklachten. Je kan jezelf ingraven op het strand aan zee, maar relaxter misschien om in Hotel Porto Santo een heet zandbad nemen. Niet voor de claustrofoben onder ons overigens, want je kan je echt niet meer bewegen met al dat zand op je.

Wil je meer weten over het eiland Porto Santo? Bekijk dan ook de andere artikelen die verschenen in de serie Porto Santo! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.