Kastelen in de Algarve: Forte de Almádena

Tussen Salema en Burgau, aan de zuidwestkust van de Algarve, liggen de overblijfselen van een oud fort. Het heet Forte de Almádena en is gelegen op een strategisch punt, met een prachtig uitzicht over de kustlijn.

In de Algarve zijn meerdere ruïnes en gerestaureerde kastelen en forten te vinden. Sommige liggen aan de kust, terwijl andere wat meer het binnenland in liggen. Ze zijn altijd gebouwd op een wat hoger gelegen punt.

Ik weet niet van het bestaan van deze ruïne als ik door het gebied rijd. Ik kom het toevallig tegen. We gaan rechtsaf een slingerend zandweggetje op om bij de oude muren te komen. Geen probleem, ik ben benieuwd wat er om de hoek schuilgaat! Eenmaal boven aangekomen worden we verrast door de aanblik van twee flinke Duitsers die in een tuinstoeltje voor hun camper zitten. Hhhmm, niet helemaal wat ik verwachte aan te treffen. Achter hen, badend in het gouden zonlicht van de al wat zakkende zon, liggen de overblijfselen van het fort.

Forte de Almadena

Het Forte de Almádena, ook wel Forte da Boca do Rio genoemd, werd in 1632 gebouwd in opdracht van de gouverneur van de provincie Algarve D. Luis de Sousa. Het had als voornaamste doel de bescherming van de tonijnvisserij in de regio. In deze zone werd in de zestiende eeuw veel tonijn gevangen en de vissers waren vaak het doelwit van piraten. Door de strategische ligging kon je vanaf dit punt helemaal van Sagres naar Lagos kijken.

Het fort werd gebouwd op de ruïnes van een oude vesting die op dezelfde plek stond. De delen die vandaag de dag nog overeind staan zijn in vervallen staat, maar je kunt nog steeds de vorm van het oorspronkelijke fort onderscheiden. De voorgevel, waarachter zich de wapenkamer bevond, heeft veelhoekige bastions op de hoeken. Binnenin is een soort plein met koepelvormige bouwconstructies en verschillende terrassen, die waarschijnlijk overeenkomen met de barakken en het kruitmagazijn. Ook zie je de overblijfselen van een kleine kapel.

Forte de Almadena

Dit is misschien niet het meest imposante fort dat je in Portugal kunt bezichtigen, maar toch zeker een korte stop waard. Zeker als je in de buurt bent en over eigen vervoer beschikt. Alleen het uitzicht is het korte ritje naar boven al waard. Het Forte de Almádena is vrij toegankelijk.

Meer bezienswaardigheden van de Algarve ontdekken? Kijk eens naar deze vijf monumenten!