Croquetes de Carne

Jazeker, ook in Portugal eten ze kroketten! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes de carne en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Anders dan onze kroketten en bitterballen worden deze hartige snacks in Portugal koud geserveerd. Met dit recept kan je zelf kiezen hoe je ze het allerliefst eet.

Ingrediënten

350 gram rundergehakt
80 gram boter
1 grote teen knoflook
60 gram chouriço
1 laurierblaadje
verse peterselie
200 ml melk
1 ui
80 gram bloem
1 citroen
snufje zout en peper
snufje nootmuskaat
2 eieren
Paneermeel
Zonnebloemolie

Bereiding

Zet om te beginnen een koekenpan op. Smelt hier 20 gram van de boter in en voeg het geperste teentje knoflook, het laurierblaadje en de fijngesneden chouriço aan toe. Je kunt de chouriço in plaats van fijnsnijden ook fijnmalen in de keukenmachine. Roer goed door en bak op laag vuur. Voeg zodra de knoflook begint te kleuren het gehakt toe en breng op smaak met wat zout en peper. Roer het gehakt met een vork of lepel goed los. Snijd wat peterselie fijn en voeg een volle eetlepel toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar, haal het laurierblaadje uit de pan en draai het vuur uit.

Zet nu een grote steelpan (het vlees moet er straks bij in) op en doe hier de rest van de boter en de gesnipperde ui in. Laat dit op middelhoog vuur garen. Zodra de ui glazig begint te worden gaat de bloem er bij. Roer goed door en laat rustig iets bakken. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe onder constant roeren. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en het sap van de citroen. Nu gaat het vleesmengsel erbij. Roer alles goed door elkaar totdat het mengsel makkelijk loskomt van de pan. Haal dan de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.

Doe wat bloem in een diep bord. Pak de pan met afgekoelde vulling erbij en begin kroketjes te vormen. De Portugese croquetes zijn wat kleiner en slanker dan onze variant. Haal de gevormde croquetes door de bloem en leg apart totdat je alle vulling op hebt gebruikt. Klop dan de eieren los in een diep bord en vul een ander bord met paneermeel. Haal ze eerst door het ei (laat goed uitlekken) en vervolgens door het paneermeel. Herhaal tot al je croquetes klaar zijn.

Zet een pan met olie op het vuur en frituur zodra de olie warm genoeg is een paar kroketjes per keer tot ze goudbruin zijn. Schep ze voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Je kunt ze zowel warm als koud eten.

Bom apetite!

Onze andere recepten voor Portugese salgados gemist? Kijk dan hier!