Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com Calda de Laranja passen helemaal in dat straatje!

Rabanadas com Calda de Laranja

De basis van de rabanadas is altijd hetzelfde: brood, gedrenkt in een melkmengsel, door ei gehaald en vervolgens gefrituurd. Uitgaande van deze basis zijn er vervolgens verschillende varianten. Je maakt ze extra feestelijk door ze te overgieten met een port/honing siroop, doce de ovos of zoals vandaag met sinaasappelsiroop!

Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Deze Portugese wentelteefjes zijn zowel warm als koud te eten! Dit recept gaat uit van acht plakjes in totaal, en dus twee plakjes per portie.

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor de rabanadas
  • 1 ciabatta (300 gram)

  • 225 ml melk

  • 2 á 3 eieren

  • 15 gram rietsuiker

  • zonnebloemolie

  • kaneelsuiker

  • voor de sinaasappelsiroop
  • 2 grote sinaasappels (rasp & sap)

  • 50 gram rietsuiker

  • 1 kaneelstokje

Bereiding

  • Note vooraf: je kunt allerlei soorten brood gebruiken. Maar je ziet ze vaak van stokbrood, casinobrood of Portugees (stevig) brood.
  • Sinaasappelsiroop
  • Rasp één sinaasappel boven een klein steelpannetje en pers beide vervolgens uit en voeg het sap ook toe. Doe daar de suiker en het kaneelstokje bij en verwarm op middelhoog vuur. Kook de siroop nu tot minstens de helft in.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Rabanadas
  • Zet twee diepe borden klaar en doe in het ene bord de melk, samen met de suiker en roer even goed door elkaar zodat de suiker oplost. In het andere bord gaan de eitjes. Klop ze even goed los met een vork en zet beide borden aan de kant.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Snijd je brood in plakken (niet te dun). Meng in een schaaltje wat rietsuiker met kaneel om na het frituren je broodjes door te halen. Nu heb je alle onderdelen klaar staan om met je rabanadas te beginnen.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Zet een ruime hapjespan op het vuur en giet hier ongeveer een centimeter zonnebloemolie in. Verwarm dit rustig op middeloog vuur terwijl je de rabanadas voorbereidt.
  • Leg je plakjes brood in de melk en laat even goed weken, draai ze vervolgens om en herhaal met de andere kant. Het is de bedoeling dat ze zich vol melk zuigen. Haal ze dan uit de melk en leg op een bord. Herhaal deze handeling met al je plakjes brood.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Zodra je zonnebloemolie heet genoeg is haal je de (met melk doordrenkte) plakjes brood een voor een door het losgeklopte ei. Laat even kort uitlekken en leg ze vervolgens (ook een voor een) voorzichtig in de hete olie. De olie zou tot ongeveer halverwege de plakjes brood moeten staan. Frituur de plakjes nu aan een kant goudbruin en gaar en keer ze dan om. Bak ook de andere zijde goudbruin en schep ze vervolgens uit de pan op een bord met keukenpapier om wat uit te lekken.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Wentel de plakjes nu door de kaneelsuiker en leg op een serveerschaal. Giet er de ingekookte sinaasappelsiroop overheen en serveer direct. Eet je ze liever koud? Laat alles dan rustig afkoelen en giet de siroop er pas overheen zodra je ze serveert.

    Rabanadas com Calda de Laranja
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Ik had nog een paar sinaasappelschillen over van de dag ervoor, dus heb die ook aan de siroop toegevoegd.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!