Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen.

De basis van de rabanadas is altijd hetzelfde: brood, gedrenkt in een melkmengsel, door ei gehaald en vervolgens gefrituurd. Uitgaande van deze basis zijn er vervolgens verschillende varianten. Je maakt ze extra feestelijk door ze te overgieten met een port/honing siroop of serveer ze zoals vandaag met doce de ovos!

Ingrediënten

rabanadas
‘oud’ brood
ongeveer 500 ml melk
4 eieren
citroen
zonnebloemolie

doce de ovos
130 gram suiker
6 eidooiers
120 ml water
1 citroen
kaneelstokje

Bereiding

Note vooraf: je kunt allerlei soorten brood gebruiken. Maar je ziet ze vaak van stokbrood, casinobrood of Portugees (stevig) brood.

  • Begin de avond van te voren met het maken van de doce de ovos.

Zet hiervoor een pannetje op het vuur en doe hier het water en de suiker in. Voeg het kaneelstokje en de schil (met een dunschiller) van de citroen toe. Roer even door en breng dit rustig aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het tot kamertemperatuur afkoelen. Schep dan vervolgens het kaneelstokje en de citroenschillen eruit.

Splits je eieren (je kunt het eiwit voor een ander gerecht bewaren) en gebruik alleen de dooiers. Klop deze los in een kommetje en giet ze vervolgens in een zeef. Druk ze door de zeef met een spatel of lepel. Vervolgens kunnen ze bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar.

Zet het pannetje terug op het fornuis en verwarm opnieuw op laag vuur, blijf constant roeren! Laat het mengsel indikken en zodra het de juiste dikte (andere substantie, maar denk een beetje aan de dikte van vla) heeft draai je het vuur uit. Blijf nog even doorroeren zodat het niet aan de kook raakt. Laat afkoelen.

Giet het mengsel in een kom en laat rustig een kwartier afkoelen. Vervolgens dek je de kom af met huishoudfolie en gaat het een nachtje de koelkast in tot je het nodig hebt. Haal het ’s ochtends voor je aan de broodjes begint uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Indien nodig, snijd je brood in plakken en leg opzij. Pak twee diepe borden en zet die vast klaar op het aanrecht. Giet de melk in een pannetje en voeg hier een aantal citroenschillen (met de dunschiller) aan toe. Verwarm dit rustig, maar breng niet aan de kook. Haal de melk, vlak voor hij aan de kook raakt, van het vuur en giet in één van de twee klaargezette borden.

Breek in het andere bord vier eitjes en kluts even goed met een vork. Zet een koekenpan op het vuur en giet hier voldoende zonnebloemolie in zodat je broodjes bij het bakken ongeveer 2/3 onderstaan. Verwarm de olie.  Zet ook een groot bord bedekt met keukenpapier klaar om de rabanadas op te laten uitlekken als ze klaar zijn.

Haal de plakken brood één voor één door de natte ingrediënten en leg ze vervolgens in de hete olie. Pak dus een plakje brood en leg hem allereerst kort in de melk, draai hem om en laat even uitlekken. Haal hem dan door het losgeklopte ei en draai ook hierin om. Vervolgens gaat hij de pan in. Herhaal met het aantal stukken brood dat in je pan past en bak goudbruin. Draai ze eenmaal om en bak ook de andere kant goudbruin. Schep ze uit de pan op het bord met keukenpapier om uit te lekken.

Bom apetite e Feliz Natal!

Tip: Gebruik de overgebleven eiwitten voor het dessert en maak er bijvoorbeeld een lekkere Pudim Molotof mee.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.