Recept: Serradura

Serradura is een van de makkelijkste nagerechten om te maken, ideaal zo na de drukke kerstdagen. Het is een traditioneel Portugees dessert, dat wordt gemaakt met maar drie ingrediënten. Bestaande uit laagjes, met gecondenseerde melk, gezoete slagroom en verkruimelde maria biscuitjes. Deze simpele smaken en texturen werken goed samen. Een bijkomend voordeel van dit recept is dat het in tien minuten gemaakt is! 

Ik heb deze biscuitjes standaard in huis. Niet om zo te eten, maar ze komen dus veel terug in Portugese recepten. Je kunt er echt alle kanten mee op! Neem maar eens een kijkje bij de eerdere recepten met bolacha maria die al online staan. 

Serradura

Serradura betekent letterlijk vertaald zaagsel. Dit verwijst naar de fijngemalen biscuitjes. Al doet de structuur/textuur mij meer aan (speel)zand denken.

Serradura

Serradura

Recept door Saudades de Portugal
4.8 van 6 Stemmen

Extra leuk is het om de serradura in lege jampotjes te serveren!

Categorie: – NagerechtenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Simpel
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 200 ml slagroom

  • 100 gram maria biscuitjes

  • 1/2 blikje gecondenseerde melk (198 gram)

Bereiding

  • Doe allereerst de biscuitjes in een keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Het zou een beetje een fijne zand structuur moeten hebben, zonder stukjes.
  • Klop vervolgens de verse slagroom tot stevige pieken. Dit gaat het beste met een mixer.
  • Vouw dan de gecondenseerde melk er door met een schuimspaan tot een egale substantie.
  • Note vooraf: Zorg dat je laagjes room ongeveer twee keer zo dik zijn als je laagjes kruimels. Ik heb de laagjes wat aangedikt voor de foto’s, zodat ze goed duidelijk zijn.

    Serradura
  • Zet wat glazen potjes of hoge glaasjes klaar en begin met een laagje verkruimelde biscuitjes. Schep daar vervolgens voorzichtig een laagje van het slagroommengsel bovenop en herhaal tot je glaasje bijna vol is. Sluit af met een laagje koekkruimels.
  • Sluit of dek de glaasjes af en zet nu minimaal vier uur in de koelkast om wat ‘op te stijven’.

    Serradura
  • Garneer de serradura voor het serveren eventueel met een (al dan niet in stukjes gebroken) maria biscuitje en/of wat nougatine.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Er komt geen oven of fornuis aan te pas, dus ideaal om eens met kleine kinderen te maken!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!