Recept: Doce da Casa

Oftewel het toetje van het huis. Allerlei calorierijke zaken omgetoverd tot een in laagjes glaasje vol typisch Portugese zoetigheid. Je vindt het vaak terug onder de huisgemaakte nagerechten op de kaart. “Van het huis”, dus elk restaurant geeft er net een andere draai aan. Dat geldt ook voor in je eigen keuken natuurlijk.

Goed voor zo’n zes à acht porties, afhankelijk van de grootte van je schaaltjes/glaasjes.

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
melk (twee maal de inhoud van het blikje gec. melk)
200 ml verse slagroom
5 (mais)eieren
3 eetlepels suiker
kopje espresso
bolacha maria (maria biscuitjes)
1 theelepel maizena
1 sinaasappel

Bereiding

Zet een ruime steelpan op het vuur en giet hier de gecondenseerde melk in. Bewaar het blikje om je melk in af te meten. Scheid je eieren; de dooiers gaan bij in de gecondenseerde melk en de eiwitten in een beslagkom. Vul het bewaarde blikje tweemaal met melk en giet die melk bij in de pan. Houd een klein laagje melk in het blikje om de maizena in op te lossen, voordat ook dit in de pan gaat. Schil met een dunschiller twee banen sinaasappelschil en doe ze in je melk. Roer alles even goed door en verwarm rustig. Blijf roeren totdat het mengsel dikker begint te worden. Zodra het een mooie dikte heeft draai je het vuur uit. Schep het mengsel in een kom om rustig af te koelen.

Klop ondertussen je eiwitten stijf. Pak een andere beslagkom en giet hier de slagroom in, samen met de drie eetlepels suiker. Klop ook de slagroom stijf. De volgende stap is het samenvoegen van deze twee opgeklopte ingrediënten. Vouw ze rustig door elkaar, zonder de roeren of kloppen. Het is de bedoeling dat het mengsel zijn luchtigheid behoudt.

Zodra het melkmengsel is afgekoeld haal je de sinaasappelschillen eruit en kun je je toetjes gaan samenstellen. Zet glazen schaaltjes of glazen klaar, zodat je de laagjes mooi kunt zien. Zet een kopje espresso en giet dit in een laag schaaltje. Leg er een maria koekje in, draai het om en leg dit vervolgens op de bodem van je schaaltje. Herhaal dit voor het aantal te maken schaaltjes, zodat ze allemaal twee in koffie gedrenkte koekjes (bovenop elkaar) op de bodem hebben.

Lepel hier voorzichtige wat van het gecondenseerde melkmengsel op. Daarbovenop gaat een flinke lepel van het slagroommengsel. Week weer twee maria koekjes (per schaaltje) in koffie en leg die er bovenop. Vervolgens weer een laagje van het gecondenseerde melkmengsel en als laatste een laagje slagroommengsel. Zet de toetjes in de koelkast om op te stijven. Voor het serveren strooi je er nog een laagje verkruimelde maria koekjes overheen.

Bom apetite!

Variatie tips: uiteraard kun je dit ook met cafeïnevrije koffie maken. Of rasp eens wat pure chocolade (of strooi een beetje kaneel) over de bovenkant ipv de maria koekjes. Een beetje koffielikeur door de koffie is ook lekker!

Doce da Casa

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.