Recept: Doce de Bolacha

Portugezen zijn gek op hun nagerechten. Naast eidooiers gebruiken ze vaak slagroom en bolachas Maria (maria biscuitjes). Ware caloriebommen zijn het dus. En daar voegen we vandaag ook nog eens gecondenseerde melk aan toe. Dus voor wie gek is op zoete Portugese toetjes is dit recept een feestje. Je ziet het vaak in restaurants bij de huisgemaakte toetjes, maar heel erg makkelijk ook eens zelf te maken. De meeste ingrediënten heb je standaard wel in huis.

Ingrediënten

1 blikje gecondenseerde melk
melk (tweemaal de inhoud van het blikje gecondenseerde melk)
4 eidooiers
1 eetlepel maizena
1 rol Maria biscuits
1 bekertje slagroom
2 eetlepels suiker
citroenrasp

Bereiding

Pak een steelpan en doe hier de gecondenseerde melk, de normale melk, de maizena, de eidooiers en citroenrasp in. Klop alles goed door elkaar en verwarm op middel hoog vuur. Breng het, onder voortdurend kloppen, rustig tot het kookpunt. Het moet een romige, lichtelijk dikke substantie worden. Haal dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Klop ondertussen je slagroom met de suiker stijf. Verkruimel de maria koekjes. Doe dit niet te fijn, een beetje structuur is lekkerder. Je gaat zo laagjes maken van het melk mengsel en de koekjes. Voor wat extra smaak kun je één laagje koekkruimels in koffie drenken. Verkruimel dan niet al je koekjes maar leg er een paar kort in afgekoelde koffie en verbrokkel ze daarna. Je kunt natuurlijk ook gewoon hele koekjes gebruiken of afwisselend laagjes kruimels en hele koekjes gebruiken.

Pak zodra je crème is afgekoeld een aantal schaaltjes om te gaan vullen. Begin met een laagje koekkruimels en schep daar wat van de melkcrème op, gevolgd door een laagje slagroom. Dan opnieuw een laagje kruimels (eventueel met koffie) met daarop een laagje crème en dan weer slagroom. Maak de laagjes niet te dik. Kijk, afhankelijk van je schaaltjes, hoeveel laagjes je maakt. Maar sluit altijd af met een laag slagroom.

Zet de schaaltjes in de koelkast, afgedekt met huishoudfolie. Vlak voor het serveren strooi je er nog wat (dit keer wel fijne) koekkruimels overheen en klaar. Je kunt er ook voor kiezen om één grote schaal te maken ipv kleine kommetjes. Meestal wordt dit nagerecht geserveerd in glazen kommetjes, zodat je de laagjes mooi ziet.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.