Recept: Tarte de Maçã & Castanha

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Het eerste kastanjerecept deze maand is een zoet gerecht.

Ik gebruik measuring cups en measuring spoons, hier is tegenwoordig ook gemakkelijk aan te komen in Nederland. Maar heb je die niet dan kun je bijvoorbeeld ook een koffiekopje en een normale eetlepel gebruiken. Het scheelt in elk geval een hoop afwegen. 🙂

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Tarte de Maçã e Castanha

Tarte de Maçã e Castanha

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: » KastanjesKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

10

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

0

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 1 cup bloem

  • 4 eetlepels suiker

  • 6 eetlepels kokosolie

  • 1 eetlepel lijnzaad

  • 1 eetlepel koud water

  • 1/2 theelepel kaneel

  • voor de vulling
  • 2 goudreinetten (in stukjes gesneden)

  • 1/2 cup bruine basterdsuiker

  • 1/2 cup water

  • 1 eetlepel maïzena

  • voor het kruimeldeeg
  • 100 gram witte basterdsuiker

  • 150 gram boter

  • 200 gram bloem

  • 1/2 cup kastanjes (in stukjes gesneden)

  • 1/2 eetlepel water

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • Kerf met een scherp mes een opening in de schil van de kastanjes en pel ze. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze een half uur goed koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang voor nieuwe. Schep ze uit de pan in een bak koud water en verwijder vervolgens het vliesje terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het wat gemakkelijker). Of gebruik gepelde diepvries kastanjes, die hoef je niet meer te pellen of voor te koken..
  • Deeg
  • Meng in een kom de bloem met de suiker, de kokosolie, kaneel en de lijnzaad tot een gladde samenhangende massa. Voeg dan het water toe en kneed/meng voorzichtig met je vingertoppen tot je een wat vochtig deeg hebt.
  • Het handigst is om een bakvorm met losse bodem te gebruiken (20 cm). Vet of spray de vorm heel lichtjes in en verdeel het deeg over de vorm, zodat de bodem en zijkanten bedekt zijn. Prik hier vervolgens met een vork een aantal gaatjes in en zet apart.
  • Vulling
  • In de tussentijd kun je de vulling klaarmaken. Snijd je appel in blokjes (met of zonder schil). Meng ze vervolgens in een kom met de bruine suiker en laat dit rustig even staan. Los de maïzena op in het water en voeg dit toe aan de appeltjes. Roer alles goed door tot en samenhangende massa.
  • Kruimeldeeg
  • Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag (behalve de kastanjes) door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Schep vervolgens de in stukjes gesneden kastanjes erdoor.
  • Pak je vorm met deeg en schep hier de appelvulling in. Strooi daar het kruimeldeeg overheen en druk heel licht aan. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak op 180°C graden in 20 à 25 minuten goudbruin.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Je kunt eventueel ook nog een lepel kastanjejam door de appeltjes roeren (en dan iets minder bruine suiker gebruiken).
  • Meng de in stukjes gesneden kastanjes door de appel in plaats van door het kruimeldeeg.
  • Kies ervoor om de kastanjes met wat suiker in een pannetje te karameliseren en gebruik dat in plaats van kruimeldeeg, voor een knapperige bite.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!