Recept: Bolachas de Castanha, Chocolate e Laranja

Alweer het laatste kastanjerecept van deze maand. Na een taart, bacalhau gerecht en een met kastanjes gevulde kalkoen bakken we er vandaag koekjes mee! Ideaal voor als je eens wat anders wilt serveren bij de koffie. Ik hoop dat ik weer een beetje een idee heb gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Nog steeds niet overtuigd? Volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Afhankelijk van je formaat goed voor minimaal 18 koekjes. Verder zijn het geen harde koekjes, ze hebben een licht knapperige buitenkant en een wat chewy binnenkant door de kastanjes.

Ingrediënten

125 gram tarwebloem
50 kastanjes (ongeveer 700 gram)
100 gram gezouten boter (kamertemperatuur)
40 gram lichtbruine basterdsuiker
75 gram pure chocolade
2 sinaasappels
3 eidooiers

Bereiding

Kerf met een scherp mes een opening in de schil van de kastanjes en pel ze. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze 5 à 10 minuten koken, tot het vliesje wat los begint te laten. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Schep ze uit de pan in een bak koud water en verwijder vervolgens het vliesje terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het wat gemakkelijker). Of gebruik gewoon gepelde diepvries kastanjes, dat scheelt je een hoop tijd en werk…

Voor dit soort recepten kun je het jezelf dus ook gemakkelijk maken door de diepvries variant te gebruiken. Of gebruik bijvoorbeeld een restje geroosterde kastanjes. Ik had na het pellen en koken zo’n 400 gram kastanjes over.

Bolachas de Castanha, Chocolate e Laranja

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet vast een bakplaat met hierop een bakpapiertje klaar. Kneed of mix je boter tot hij crèmig en zacht is. Doe je kastanjes, zodra ze afgekoeld zijn, in de keukenmachine en maal volledig fijn. Heb je geen keukenmachine dan zou je ze ook fijn kunnen raspen. Voeg de suiker en het kastanjekruim toe aan de boter en roer goed door. Rasp vervolgens het oranje deel (het witte deel is bitter) van anderhalve sinaasappel, voeg toe en meng wederom goed. Geheel on-Portugees zit er eens niet zo heel veel suiker in deze koekjes!

Zeef je bloem boven dit mengsel en voeg één eidooier toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Dek het vervolgens af en zet minimaal een half uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met wat bloem bestrooid aanrecht voorzichtig uit, het is licht brokkelig door het kastanjekruim. Je kunt zelf kiezen welke vormpjes je er van wilt maken. Gebruik een leuke koekjessteker of draai balletjes met je handen en druk die iets plat. Leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat en bestrijk ze met wat losgeklopt eigeel (twee dooiers) voor een glanzende finish. Bak de koekjes in minstens 20 à 25 min op 180º graden af of tot ze goudbruin en knapperig zijn (geheel afhankelijk van de grootte/dikte van je koekjes). Ik heb een koffiekopje gebruikt om ze uit te steken en ze iets dikker gemaakt, waardoor ik 18 koekjes had. Mijn koekjes hebben vervolgens ongeveer 35 minuten in de oven gezeten.

Zodra de koekjes klaar zijn haal je ze voorzichtig uit de oven. Leg ze (zonder je vingers te branden) op een afkoelrooster en laat rustig afkoelen. Iets met geduld… Breek dan de chocolade in stukjes en verwarm ‘au bain marie’. Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met heet water, zonder dat de bodem van de kom het water raakt. Breng het water rustig aan de kook zodat de temperatuur van het water de chocolade doet smelten (zonder het te verbranden).

Bolachas de Castanha, Chocolate e Laranja

Laat vervolgens je creativiteit de vrije loop! Je kunt de koekjes tot halverwege in de gesmolten chocolade dopen, er met een lepel gesmolten chocolade overheen ‘drizzelen’, met een satéprikker figuurtjes tekenen, een spuitzakje gebruiken, etc. Laat de chocolade afkoelen/stollen voor je je op de koekjes stort. 😉

Bom apetite!

Tip: Heb je net als ik een Portugese zoetekauw in huis of ben je er zelf één, doop de koekjes dan met de hele bodem in de chocolade voor een extra zoetje. 

Bolachas de Castanha, Chocolate e Laranja

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.